Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Symposium over beloften en risico's van biotechnologie

Datum nieuwsfeit: 24-02-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Wageningen Universiteit

Persbericht

17-01-00, nr. 004

SYMPOSIUM OVER BELOFTEN EN RISICOS VAN BIOTECHNOLOGIE

Heeft een Europees moratorium zin?

Biotechnologie heeft nu al een grote invloed op de voedingsmiddelenindustrie, de farmaceutische industrie en de geneeskunde. Studievereniging Codon organiseert een symposium over de beloften en de risicos van biotechnologie. Het symposium vindt plaats op woensdag 19 januari in de Aula van Wageningen Universiteit.

Functional foods
s Ochtends spreekt dr.P. Folstar (TNO) over functional foods, voedingsmiddelen met toegevoegde bestanddelen die mogelijk goed voor de gezondheid zijn. Vervolgens spreekt prof.dr.ing. M. Reuss (Universiteit Stuttgart) over methoden om stofwisselingsroutes van cellen en microorganismen te beïnvloeden en zo te verbeteren. Dr.T. Creemers (CPRO) spreekt over nieuwe, revolutionaire methoden om eiwitten te produceren door recombinante planten en het stijfmeel door bijen te laten verzamelen.

Gistgenoom project
Prof.dr.L.A. Grivell (UvA) spreekt over het gistgenoom project; voor het eerst is het erfelijke materiaal van gist in kaart gebacht. De gistcellen lijken op menselijke cellen, waardoor kennis die tijdens dit project is opgedaan gebruikt kan worden om het erfelijk materiaal van onder andere de mens in kaart te brengen. Tenslotte geeft mw.dr. S. Somerville (Stanford University) een lezing over DNA-chip-technologie.

Het moratorium en de consequenties
Tijdens de forumdiscussies aan het eind van de dag komen de risicos van biotechnologische ontwikkelingen aan bod. Vooral de introductie van genetisch gemanipuleerde gewassen in open teelten brengt opschudding teweeg. Mogelijk wordt in Europa een tijdelijk moratorium ingesteld, om wetenschappers voldoende tijd te geven om uit te zoeken wat de gevolgen zijn van de introductie van genetisch gemanipuleerde gewassen in open teelten. De discussie zal zich toespitsen op de consequenties van zon moratorium.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie