Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Piet Zwart ontwerper van de eeuw

Datum nieuwsfeit: 24-02-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
BNO

24 JANUARI 2000

Piet Zwart ontwerper van de eeuw

De BNO vroeg op de valreep van het millennium aan haar leden om de 'ontwerper van de eeuw' te kiezen. Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de BNO maakte voorzitter Lex Donia bekend dat Piet Zwart met aanzienlijke meerderheid verkozen is tot de meest gezichtsbepalende Nederlandse ontwerper van de twintigste eeuw. Piet Zwart (1885-1977), bij het grote publiek vooral bekend vanwege zijn grafische ontwerpen voor de PTT en de NKF, werd door inzenders vooral geroemd om zijn veelzijdigheid. Ook onderstreepten zij de invloed die zijn werk vandaag de dag nog heeft. Zwart hield zich naast grafisch ontwerpen ook bezig met fotografie, ruimtelijk en industrieel ontwerpen.

De top-tien

1. Piet Zwart (41 stemmen)

2. Wim Crouwel (15 stemmen)

3. Gerrit Rietveld (11 stemmen)

4. Benno Premsela (10 stemmen)

5. Anthon Beeke (8 stemmen)

6. Gert Dumbar (4 stemmen)
7-10. Bruno Ninaber, Ootje Oxenaar, Willem Strijbos, H.N. Werkman (3 stemmen)

8 JANUARI 2000

Winnaars 'Illustratie 2000'

Tijdens de opening van de BNO-tentoonstelling 'Illustratie 2000' op 8 januari in expositieruimte De Zaaijer te Amsterdam zijn de winnaars bekendgemaakt van de Illustratie Jaarprijzen. Winnaar van Algemeen Dagblad Illustratie Jaarprijs werd Walter van Lotringen voor zijn werk 'C.O.W. Caretaker of Wetlands'. Verder werden prijzen uitgereikt in vier deelcategorieën. In de categorie Boek werd Bart van Leeuwen bekroond ('Hatse! Een hazenboek'). In de categorie Redactioneel won Bart van Leeuwen ('Bruxelles'). In de categorie Reclame was de eerste prijs voor Irene Jacobs ('Bevrijdingsfestival'). In de categorie Institioneel won Raoul Deleo ('A safe entrance into a new era'). De winnende werken zijn samen met alle 122 andere voor de expositie geselecteerde inzendingen gepubliceerd op een CD-rom (prijs: f 20,-), die te verkrijgen is via het bureau van de BNO: (bno@bno.nl).

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie