Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Dr. van Kemenade benoemd tot onbezoldigd hoogleraar UVA

Datum nieuwsfeit: 24-02-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit van AmsterdamDr. J.A. van Kemenade (62) is per 1 mei 2000 benoemd tot onbezoldigd hoogleraar in de Algemene sociale wetenschappen. Van Kemenades thuisbasis wordt de afdeling Politicologie van de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen. Hij zal onder andere colleges gaan verzorgen op het gebied van bestuur en beleid. Daarnaast zal hij een sleutelfiguur zijn van nieuw op te zetten reflectie-workshops over brandende kwesties in en rond het openbaar bestuur. Van Kemenade is benoemd voor een periode van vier jaar en zal zijn werkzaamheden als hoogleraar verrichten naast zijn functie van commissaris van de Koningin.

Van Kemenade, geboren in 1937, deed in 1960 doctoraalexamen Sociologie aan de Katholieke Universiteit Nijmegen en promoveerde acht jaar later aan dezelfde universiteit met een studie naar de katholieken en hun onderwijs. Van Kemenade vervulde verschillende hoogleraarschappen op het gebied van de onderwijssociologie en onderwijskunde aan de Katholieke Universiteit Nijmegen, de Rijksuniversiteit Groningen, de Universiteit van Amsterdam en de Open Universiteit. Hij was van 1984 tot 1988 voorzitter van het College van Bestuur van de UvA. Het meest bekend is Van Kemenade echter door zijn politieke loopbaan. Hij was minister van Onderwijs en Wetenschappen in het kabinet-Den Uyl (1973-1977) en het tweede kabinet-Van Agt (1981-1982). In de periodes 1978-1981 en 1982-1984 was hij lid van de Tweede Kamer voor de PvdA. In 1988 werd hij burgemeester van Eindhoven. Sinds 1992 is hij commissaris van de Koningin in de provincie Noord-Holland.

Gedurende de vele jaren dat Van Kemenade actief is in bestuurlijk Nederland, heeft hij als 'reflective practitioner' steeds verslag gedaan van nieuwe inzichten en heeft hij in artikelen, boeken en rapporten antwoorden geformuleerd op kwesties in en rond het openbaar bestuur. Bovendien heeft hij zich beziggehouden met de bestuurlijke dimensies van een groot aantal thema's die in de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen worden bestudeerd.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie