Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Europees project van Centrum voor Volwassenonderwijs in Gent

Datum nieuwsfeit: 24-02-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Gent

E u r o p e e s p i l o o t p r o j e c t v a n h e t C e n t r u m v o o r V o l w a s s e n o n d e r w i j s S t a d G e n t

Afdeling Boekbinden

De afdeling Boekbinden van het centrum van volwassenenonderwijs draait met meer dan 90 cursisten op volle toeren. Leerkrachten en cursisten leveren kwalitatief hoogstaand werk. De afdeling start nu met een Europees onderzoeksproject. Onze cursisten die afstuderen behoren tot de top van de klassieke handboekbinders in Vlaanderen.

De specifieke vraag naar goed opgeleide en creatieve handboekbinders, die rekening kunnen houden met specifieke wensen van de consument, bestaat maar is te weinig gekend. De afdeling stelt ook vast dat er, zowel in Vlaanderen als in de Europese landen, opleidingscentra bestaan, maar er is geen onderlinge communicatie. Ieder werkt op zijn eigen eiland. Communicatie en wederzijdse uitwisseling van kennis zou alle partijen ten goede komen.

Er is ook een grote behoefte aan goed opgeleide boekbinders die zowel werkzaam kunnen zijn in de klassieke (kunst)archieven als in de moderne archieven (universiteiten, gerecht, openbare besturen, musea, bibs,..). Er bestaan ook geen duidelijke (beroeps)profielen en opleidingsprogrammas in gans de Europese gemeenschap. Een overzicht van de opleidingen boekbinden in Europa ontbreekt volledig.

De leerprogrammas zijn over het algemeen sterk afhankelijk van de aanwezige leerkrachten en tradities van de betrokken instelling. Er is ook weinig of geen samenwerking tussen de industrie en de kleinschalige boekbinderijen, noch tussen de archieven of de bibliotheken.

Het Europees pilootproject wil na 18 maanden de volgende einddoelen bereiken:

- Een nieuw Europees beroepsprofiel voor de boekbinder.

- Trainingsmodules die worden ondersteund met moderne interactieve educatieve middelen.

- De nodige publicaties (in boekvorm en via moderne communicatietechnieken als internet).

Dit zou de overzichtelijkheid op het gebied van de verschillende opleidingsmogelijkheden in de Europese Gemeenschap verbeteren.

Om dit project te ondersteunen is er een Vlaams Consortium opgericht met de volgende deelnemers: het Centrum voor Volwassenenonderwijs - Stad Gent dat optreedt als initiatiefnemer en coördinator, Drukkerij Lannoo, Boekbinderij Rozier, VDAB, VIZO, Bibliotheca Wittockiana, het Archief van de universiteit Gent en Febelgra.

De buitenlandse partners zijn:

- Art, Reluire et Restauration de livres et de documents anciens, Marseille - France

- Buchbinderei M.J.Decker, Bonn - Deutschland

- Escola Superior de Conservacio I Restauracio de Bens Culturales de Catalunya, Barcelona -

Spanje.

- Escuela de Encuadernacion, Madrid - Spanje

Er is eveneens belangstelling uit Noorwegen en informeel zijn er ook contacten gelegd met andere Europese landen (Portugal, Ierland, Nederland, Italië).

In 1999 zijn er in Vlaanderen ongeveer 170 projecten ingediend. De Europese Commissie heeft er 8 goedgekeurd. Alle goedgekeurde projecten gaan hoofdzakelijk naar universiteiten en hogescholen. Het volwassenenonderwijs - Stad Gent bevindt zich tussen gewaardeerde initiatiefnemers.

Er is een officiële ontvangst van de deelnemende partners voorzien op het Stadhuis van Gent op donderdag 24 februari 2000 om 17 uur. De toespraak van de Schepen van Onderwijs, mevrouw Rita Uyttendaele wordt gevolgd door een receptie.

Voor de partners is ook een kick-off meeting gepland op vrijdag en zaterdag 25 en 26 februari te Gent.

Informatie

Centrum voor Volwassenenonderwijs - Stad Gent, Offerlaan 3, 9000 Gent, tel. (09)225 04 36,

fax (09)225 33 71, e-mail (cvo.offerlaan@gent.be).

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie