Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Brief BZK over stand van zaken energiecentrale te Curacao

Datum nieuwsfeit: 24-02-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Tweede Kamer der Staten Generaal

naaz0000.011 brief sts bzk inzake stand van zaken van de energiecentra le te curacao
Gemaakt: 29-2-2000 tijd: 12:3

Aan de voorzitter van de vaste commissie voor Nederlands-Antilliaanse en Arubaanse Zaken van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

's-Gravenhage, 24 februari 2000

Onderwerp

BOO-project

Naar aanleiding van uw verzoek van 31 januari 2000, informeer ik u als volgt met betrekking tot de stand van zaken van de energiecentrale Build Own & Operate- Project (BOO) te Curaçao.

In 1995 zijn het eilandgebied Curaçao en Nederland overeengekomen dat Nederland Nafl. 50 mln. beschikbaar zou stellen voor de privatisering van de nutsvoorzieningen op Curaçao. Onderdeel hiervan was de bouw van de energiecentrale BOO. Deze centrale zou worden geëxploiteerd door de Curaçao Utilities Company (CUC). In 1997 heeft het eilandgebied Curaçao besloten af te zien van de Nederlandse bijdrage. De Nederlandse bijdrage werd niet meer noodzakelijk geacht vanwege de gunstige economische en financiële prognoses van het project. In de financiering van de BOO werd voorzien door middel van het sluiten van contracten met enkele bankconsortia.

De totale investering van het BOO-project zou US$ 212 mln. bedragen. Over de energie-afname van de BOO werden afspraken gemaakt met de Venezolaanse staatsoliemaatschappij PdVSA, die de Curaçaose Isla-raffinaderij beheert. De Isla-raffinaderij zou de belangrijkste afnemer worden van de door de BOO geleverde energie.

De bouw van de centrale is nog niet begonnen. In november 1999 gaf PdVSA aan te twijfelen of ze de capaciteit van de BOO-centrale in de toekomst daadwerkelijk nodig zou hebben. Daarmee kwam de economische haalbaarheid van het BOO-project in gevaar.

In februari van dit jaar heeft de PdVSA aangegeven de komende jaren US$ 280 mln. te willen investeren in de Isla-raffinaderij. Welke consequenties dit heeft voor het BOO-project is nog niet duidelijk. Thans vinden onderhandelingen plaats tussen de CUC, de PdVSA en lokale partijen. Nederland is hierbij niet betrokken.

DE STAATSSECRETARIS VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES,

G.M. de Vries

Copyright Tweede Kamer der Staten Generaal

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie