Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Verdrag met Marokko en Kaapverdie over sociale zekerheid

Datum nieuwsfeit: 25-02-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

RVD/DV

MINISTERRAAD: VERDRAG MET MAROKKO EN KAAPVERDIE OVER SOCIALE..

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Persbericht Ministerraad
25 februari 2000

NIEUW VERDRAG MET MAROKKO EN KAAPVERDIE OVER SOCIALE ZEKERHEID

Nederland is met Marokko en Kaapverdië een herziening van het oude socialezekerheidsverdrag overeengekomen. In de nieuwe verdragen zijn ook afspraken opgenomen over controle op het verstrekken van uitkeringen. Dit betekent dat de Wet beperking export uitkeringen, die op 1 januari 2000 is ingegaan, geen gevolgen heeft voor mensen die in Marokko of Kaapverdië een Nederlandse socialezekerheidsuitkering ontvangen.

De ministerraad heeft ingestemd met ondertekening van de verdragen, op voorstel van staatssecretaris Hoogervorst van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en minister Van Aartsen van Buitenlandse Zaken.

De Wet beperking export uitkeringen bepaalt dat mensen die buiten Nederland wonen, of daar langer dan drie maanden verblijven, alleen recht hebben op een socialezekerheidsuitkering (zoals WAO of kinderbijslag) als zij wonen in een land waarmee Nederland een verdrag heeft gesloten waarin afspraken zijn gemaakt over controle. Het gaat bijvoorbeeld om het verifiëren van de juistheid van een aanvraag voor een uitkering en om het vaststellen van de identiteit van de uitkeringsgerechtigde.

In het verdrag met Marokko krijgt de attaché sociale zaken de bevoegdheid om onderzoeken in te stellen. Verder krijgen de Nederlandse uitvoeringsinstellingen de bevoegdheid onafhankelijke artsen in te schakelen voor de medische keuring voor een arbeidsongeschiktheidsuitkering.

Verder is in het verdrag met Marokko een bepaling over de export van kinderbijslag opgenomen. Het vorige verdrag bevatte zo.n bepaling niet, maar dit leverde tot dusver geen problemen op omdat de Algemene Kinderbijslagwet tot de inwerkingtreding van de Wet beperking export uitkeringen geen territorialiteitsvoorwaarden stelde. Door de bepaling in het nieuwe verdrag blijft de export van kinderbijslag naar Marokko mogelijk.

RVD, 25.02.2000

25 feb 00 17:05

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie