Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Herdenking Februaristaking 1941 in Nieuwegein

Datum nieuwsfeit: 25-02-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Nieuwegein

Keywords: nieuws, actueel, Nieuwegein,

Herdenking Februaristaking 1941
(24 februari)

Een delegatie van de gemeente Nieuwegein en de gemeenteraad woont vrijdag 25 februari de herdenking bij van de Februaristaking 1941. De herdenking begint om 17.00 uur en bestaat uit een defilé langs het monument de Dokwerker op het Jonas Daniël Meijerplein in Amsterdam, het monument dat aan de staking herinnert. De delegatie uit Nieuwegein zal bij dit monument bloemen neerleggen.

Aan de algemene werkstaking werd deelgenomen door honderdduizenden mensen in Amsterdam en andere plaatsen in de huidige randstad. De staking was gericht tegen de vervolging van de joodse landgenoten. Er werd hiermee geprotesteerd tegen het antisemitisme en racisme, zoals dat door Duitse en Nederlandse nazis werd bedreven. De herdenking van de Februaristaking is niet alleen bedoeld om met eerbied en respect terug te kijken naar de verzetsdaad in 1941, maar ook om op te roepen tot waakzaamheid in onze huidige samenleving. Mocht u zich willen aansluiten bij de delegatie, dan kunt u contact opnemen met Marijke Bosma, afdeling Welzijn, tel. 6071537.

Gemeente onderzoekt winkelaanbod Nieuwegein
(17 februari)

De gemeente Nieuwegein vindt het belangrijk dat het winkelaanbod in Nieuwegein evenwichtig is verdeeld en overeenstemt met de behoefte van de inwoners. De afdeling werkgelegenheid en economische zaken (WEE) van de sector stadsontwikkeling heeft daarom het onderzoeksbureau I&O opdracht gegeven hier onderzoek naar te doen. Onderdeel van het onderzoek is het afnemen van interviews over het koopgedrag van inwoners van Nieuwegein. Hiervoor zijn 2.000 inwoners van de gemeente bij toeval geselecteerd uit het bevolkingsregister. Deze mensen hebben een brief ontvangen met de vraag mee te werken aan het onderzoek. Vervolgens worden ze gebeld door een interviewer van het onderzoeksbureau I&O. De gegevens van de interviews worden vertrouwelijk behandeld en uitsluitend voor dit onderzoek gebruikt. De resultaten van het onderzoek worden ingezet om de winkelvoorzieningen in Nieuwegein te verbeteren.

Gemeente plaatst fietsenstallingen in Vreeswijk (16 februari)

De gemeente Nieuwegein gaat in maart 2000 fietsenklemmen plaatsen langs de Lek bij Vreeswijk, nabij de Droge Sluis. In de zomer van 1999 is de draagvleugelboordienst tussen Culemborg en Dordrecht van start gegaan, maar het ontbrak tot nu toe aan een goede stallingsmogelijkheid. Na plaatsing van de klemmen kan de recreatieve fietser zijn rijwiel goed kwijt wanneer hij of zij te voet Vreeswijk wil verkennen. De gemeente heeft samen met bewoners en bedrijven in Vreeswijk de meest geschikte locaties voor fietsklemmen geselecteerd. De klemmen kosten ongeveer 10.000 gulden en worden betalld uit het project Rivierenland Holland

De Droge Sluis ligt tussen de aanlegsteiger van de draagvleugelboot en de uitspanningen in het dorp Vreeswijk en is daarmee een zeer geschikte locatie voor fietsstallingen. De stallingen komen te staan aan de Lekstraat, precies tegenover de uitrit van het Frederiksoord. Op deze plaats staat ook een bankje. De gemeente plaatst bovendien een hekwerk langs een deel van de Lekstraat. Er verdwijnt één parkeerplaats omdat dit de verkeersveiligheid ten goede komt.

Het project Rivierenland Holland is een samenwerkingsproject tussen diverse gemeenten en de provincie Utrecht. De doelstelling van het project is het verbeteren van de toeristisch-recreatieve voorzieningen in het rivierengebied en het gebied op de 'toeristisch-recreatieve kaart van Nederland' zetten. Ook de recreatiemogelijkheden langs de rivier de Lek vallen hieronder. Rivierenland Holland heeft reeds diverse producten ontwikkeld zoals de draagvleugelbootdienst tussen Culemborg en Dordrecht, de recreatiemappen met fiets- , wandel- en kanotochten en de rivierbankjes die in alle deelnemende gemeenten aan het water zijn neergezet.

Burgemeester Laan vertrekt vervroegd uit Nieuwegein (15 februari)

Burgemeester Jan Laan (63) neemt op 1 september van dit jaar afscheid van de gemeente Nieuwegein. Hij treedt vervroegd terug omdat hij is gevraagd als directeur van ROM-Rijnmond. Dit is een samenwerkingsverband van enkele ministeries, de provincie Zuid-Holland, de Stadsregio Rotterdam en bedrijfslevenkoepels.

Laan is tien jaar burgemeester in Nieuwegein. Hij kwam uit Rotterdam, waar hij vanaf 1967 tot zijn benoeming tot burgemeester van Nieuwegein in 1990, actief was voor de Maasstad. Van 1982-1990 was hij wethouder van Ruimtelijke Ordening, Verkeer en Vervoer, Openbare Werken en Milieu.

Nieuwegein wil ruimte maken in financiële situatie (7 februari)

Het college van B en W wil de financiële situatie van de gemeente Nieuwegein verbeteren. Onderzoek wijst uit dat de gemeente al een tijd lang te veel geld uitgeeft in relatie tot de inkomsten. De gemeente dreigt in een situatie te komen dat er onvoldoende geld is om nieuw beleid te ontwikkelen, en om de investeringen te doen die de stad nodig heeft. In het plan van aanpak R U I M T E maken stelt het college van B en W een aantal ingrijpende verbetermaatregelen voor.

De huidige financiële situatie is een gevolg van de jarenlange explosieve groei van de stad. Tot voor kort lag de focus vooral op bouwen en ontwikkelen en minder op aandacht voor beheer en onderhoud en dus ook de structurele lasten die daarmee gepaard gaan. De maatregelen moeten leiden tot een wijze van besturen binnen duidelijke financiële kaders die passen bij de huidige ontwikkeling van de stad.

Het verbeterplan richt zich in hoofdzaak op het ombuigen van een deel van de huidige uitgaven. Op dit moment is nog niets te zeggen over de concrete gevolgen van de ombuiging. De komende maanden zullen de ambtenaren de gemeentelijke producten en diensten kritisch tegen het licht houden. Zij gaan zich onder meer afvragen of de producten of diensten wel noodzakelijk zijn, of het huidige serviceniveau nodig is, of het huidige serviceniveau ook met minder geld of met meer samenhang bereikt kan worden, of dat de taak efficiënter en goedkoper kan worden uitgevoerd.

Tenslotte wil het college ook kijken naar de huidige inkomsten. Op dit moment vergelijkt de gemeente de hoogte van de heffingen en leges met omliggende gemeenten en gemeenten van vergelijkbare grootte en onderzoekt de mogelijkheden van inkomstenverhoging. Doelstelling is om de tarieven kostendekkend te maken waar ze dat nu niet zijn.

Niet alleen de jaarlijkse begroting maar ook de manier van omgaan met geld komt aan de orde in het plan R U I M T E maken. Het moet duidelijker worden wie voor welke budgetten verantwoordelijk is en er moeten vaker rapportages plaatsvinden zodat management en bestuur desgewenst tijdig kunnen bijsturen. De verbetermaatregelen moeten leiden tot een kwaliteitsslag in de financiële organisatie van de gemeente.

Rond de zomerperiode willen B en W een pakket aan concrete maatregelen voorleggen aan de gemeenteraad. Uiteraard ontvangen bewoners en andere belanghebbenden tijdig informatie zodra de voornemens duidelijk zijn. Daarbij zal de gemeente ook aandacht besteden aan de wijze waarop belanghebbenden kunnen reageren op de plannen. Op 17 februari is het plan toegelicht en besproken in de raadscommissie Financiën, Regionale Zaken en Automatisering. Het is de bedoeling dat de commissie vervolgens haar advies uitbrengt in een extra vergadering op 23 februari.

VRAGEN OVER UW WOONOMGEVING? BEL DE SERVICELIJN! Wanneer wordt mijn afvalcontainer geleegd? Hoe kan ik een kapvergunning aanvragen? Waar kan ik mijn oud papier laten? Om antwoord te krijgen op deze en tal van andere vragen of klachten, hoeven bewoners en bedrijven in Nieuwegein nu nog maar één telefoonnummer te bellen: de Servicelijn Stadsbeheer. Het (gratis) telefoonnummer is: 0800-0230258. Met het instellen van de servicelijn wil de gemeente het gemakkelijker maken voor burgers om antwoord te krijgen op hun vragen en klachten met betrekking tot hun leefomgeving. Het streven is om de klachten binnen twee weken op te lossen. Lukt dat niet, dan krijgt de beller in ieder geval bericht.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Code Oranje afgekondigd: op weg naar een nieuwe democratie
Code Oranje afgekondigd¶ Persbericht Woensdag 26 oktober 2016 Code Oranje afgekondigd Op weg naar een nieuwe democratie Een groep van...

HomeExchange Gold brengt de ruil-ervaring naar nieuw service-niveau
HomeExchange – ‘s werelds grootste huizenruil-netwerk met meer dan 65.000 actieve listings in 150 landen– heeft HomeExchange Gold gelanceerd, een...

Bijna 90 procent Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde
Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Van alle Nederlanders wil...

Greenchoice weer 'Beste uit de Test' Consumentenbond
Duurzame energieleverancier Greenchoice is voor 2016 alweer beoordeeld als beste energieleverancier van Nederland. Consumentenbond vergeleek 14 energieleveranciers op klanttevredenheid, service...

Gemeente Oss gaat administratieve software ‘Op Orde’ gebruiken
De gemeente Oss heeft een contract gesloten met Op Orde, ontwikkelaar van software voor administratieve processen. Dit meldt Jeroen Lugte,...

Verzekeringsmaatschappijen beïnvloeden onbewust consument
Recentelijk heeft het de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een persbericht gepubliceerd over het gebruik van gedragswetenschappen in de marketing. Hierin...

‘Het huis waar de duivel woont’ van Goran Tribuson is verschenen
Gastarbeider Roby keert terug naar zijn geboortestreek, de buitenwijk De Gasfabriek. Hij wil er een kampioenschap in een nieuwe vechtsport...

Zorgkosten Nederland overstijgen rest van Europa
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander...

ABB Research Award ter ere van Hubertus von Grunberg voor Jef Beerten
Eerste ABB Research Award ter ere van Hubertus von Gruenberg voor dr. Jef Beerten ZUeRICH-(BUSINESS WIRE)- Dr. Jef Beerten van...

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...