Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Museum Naturalis in Leiden heeft oersteen en smaragd

Datum nieuwsfeit: 25-02-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Naturalis

Nationaal Natuurhistorisch Museum leiden

Voorjaarsvakantie-activiteit
De Oersteen en het Geheim van de smaragd

Naturalis heeft twee absolute topstukken verworven. Eén daarvan is in geen ander museum ter wereld te zien. Rondom die topstukken vinden vanaf 25 februari (begin van de voorjaarsvakantie) twee weken lang speciale familieactiviteiten plaats in Naturalis.

Eén stuk is een fragment van het alleroudste stukje aarde (circa 3.8 miljard jaar oud) dat ter wereld bestaat. Het betreft een groot stuk gebande ijzersteen van 275 kilo, waarin aanwijzingen voor het allereerste leven op aarde zijn aangetroffen. Een dergelijke oude oersteen is in geen enkel ander museum ter wereld te zien.

De steen is speciaal voor Naturalis uit Groenland gehaald. Het tweede stuk is een gesteente dat ook afkomstig is uit een zeer oude gesteentegordel (circa 1,9 miljard jaar oud). Het komt uit Brazilië, en bevat meer dan 40 smaragdkristallen. Zelden is zo goed in een expositiestuk te zien onder welke omstandigheden de bijzondere en kostbare edelsteen smaragd kan ontstaan.

Rondom deze stukken vinden tijdens de voorjaarsvakantie tal van activiteiten plaats:

Programma
26 februari tot en met 12 maart 2000, dagelijks 10 - 18 uur De activiteiten vinden elke dag van de vakantie plaats.

Activiteiten speciaal voor kinderen

Auditorium in het Pesthuis
De Oersteen en het geheim van de Smaragd- een spannend stripverhaal. Ieder kind krijgt hier een écht stukje Oersteen met een officieel etiket. Om 11.00, 13.30, 14.30 en 16.00 uur. Op 27 februari en 2, 8, 10 en 12 maart wordt de presentatie in de Cinema gehouden.

Nieuwscentrum in Oerparade
Een pakketje met o.a. een boekje over de enige echte kei-o-loog is hier te koop. WNF Rangers kunnen hier een stempel in hun paspoort krijgen. Van 11.00 tot 16.00 uur.

Activiteiten voor iedereen

Oerparade
Hier staat De Oersteen opgesteld. Over dit oudste stukje aarde zullen medewerkers van Naturalis u alles kunnen vertellen. Doorlopende uitleg.

Natuurtheater
In deze zaal staat de steen met de 40 Smaragdkristallen. Medewerkers van Naturalis zullen het geheim van de Smaragd voor u ontrafelen. Doorlopende uitleg.

Cinema
De film Gesteenten en hun geschiedenis, 21 minuten. Doorlopende vertoning van 11.00 tot 17.00 uur, behalve op 27 februari en 2, 8, 10 en 12 maart.

Natuur Informatie Centrum in het Pesthuis
Onder begeleiding van Naturalis medewerkers kunnen stenen en mineralen onder de microscoop worden bekijken en onderzocht. Van 13.00 tot 15.00 uur. Tussen 15.00 tot 16.00 uur kunnen deskundigen van Naturalis een door u meegenomen steen of mineraal onderzoeken.


reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie