Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Antwerpen mag van minister militair hospitaal onteigenen

Datum nieuwsfeit: 25-02-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN

MINISTER JOHAN SAUWENS

VLAAMS MINISTER VAN BINNENLANDSE AANGELEGENHEDEN,

AMBTENARENZAKEN EN SPORT

25 Februari 2000

Stad Antwerpen mag militair hospitaal onteigenen

Op 22 februari heeft Vlaams minister van Binnenlandse Aangelegenheden Johan Sauwens de stad Antwerpen de toelating gegeven om het militair hospitaal te onteigenen.

Het Belgisch leger exploiteert nog slechts een klein deel van dit militair hospitaal. Hierdoor ligt de rest van de site er totaal verkommerd bij. Op bepaalde plaatsen zijn de gebouwen aangetast door schimmels en huiszwam. Het leger kan deze militaire site ook niet meer efficiënt bewaken. Verschillende panden werden gekraakt, druggebruikers zochten er hun toevlucht en vandalen hielden er lelijk huis.

De stad Antwerpen wenst deze terreinen grondig te saneren, en ze te ontwikkelen volgens een geïntegreerd concept. Het bijzonder plan van aanleg bepaalt dat er niet alleen een woonpark met groenvoorzieningen moet komen, maar ook een sport- en recreatiezone en een kmo- en ambachtszone. Bepaalde gebouwen, zoals de vroegere apotheek en de kapel, kunnen een socio-culturele bestemming krijgen. Deze gebouwen hebben immers een zekere cultuurhistorische waarde.

De stad wenst van de site opnieuw een leefbare omgeving te maken. Verschillende privé-investeerders hebben reeds hun interesse getoond voor dit project. Het is dan ook aangewezen om hiervoor een publiek-privaat samenwerkingsverband op te zetten.

De stad wil de site als één geheel behouden, om een samenhangend project te kunnen ontwikkelen. Dit zou niet het geval zijn als de militaire overheid rechtstreeks zou in contact treden met de privé-investeerders. Dan zou de kans groot zijn dat die enkel de meest interessante gebouwen en gronden zouden opkopen. Hierdoor zouden de andere terreinen en gebouwen verder verkrotten. De stad is de meest geschikte overheid om dit project geïntegreerd te ontwikkelen. De onteigening drong zich op om de eenheid van het project te waarborgen.

OVAM en het leger hebben ernstige aanwijzingen voor historische bodemverontreiniging vastgesteld. De kosten voor het bodemonderzoek en de bodemsanering komen in mindering van de onteigeningsvergoeding.

info : Koen Jongbloet, woordvoerder van minister Sauwens - tel. (02) 553 23 11
e-mail: (persdienst.sauwens@vlaanderen.be)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie