Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Opvoedingsondersteuning in de maatschappelijke opvang

Datum nieuwsfeit: 25-02-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn

Opvoedingsondersteuning in de maatschappelijke opvang

Opvoeden van kinderen in opvangvoorzieningen

plaatsingsdatum: 25 februari 2000

Per jaar verblijven zo´n 15.000 mensen in de algemene crisis- en vrouwenopvangvoorzieningen. Hieronder bevinden zich ook kinderen die met hun ouders zijn meegekomen. In de vrouwenopvangcentra en de blijf-van-mijn-lijfhuizen maken kinderen zelfs de helft van de populatie uit. Medewerkers van deze voorzieningen worden daardoor regelmatig geconfronteerd met vragen en problemen die de opvoeding met zich mee kan brengen. Zij ervaren nogal eens weerstand bij ouders als ze proberen deze problemen te bespreken. Het blijkt niet gemakkelijk te zijn om de juiste benaderingswijze te kiezen. Bij het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn / NIZW verscheen over dit onderwerp de publicatie Opvoedingsondersteuning in de maatschappelijke opvang.

Begeleiding en ondersteuning

In dit boek wordt uitgebreid aandacht besteed aan bestaande begeleidingsvormen, zoals de leefgroep en praatgroepen en de wijze waarop opvoedingsondersteuning hierbij aan kan haken. De auteurs bespreken de praktische consequenties voor begeleiding en ondersteuning van enkele recente theorieën en modellen op het gebied van opvoedingsondersteuning. Ze hebben vervolgens een aantal methodische aspecten uitgewerkt voor de ondersteuning van ouders in de maatschappelijke opvang, waarbij de invulling is gebaseerd op interviews met werkers uit diverse instellingen. Verder geven zij een overzicht van het aanbod aan methoden en technieken die in andere werksoorten bekend zijn.

Doelgroep

Opvoedingsondersteuning in de maatschappelijke opvang is bedoeld voor medewerkers van instellingen voor de maatschappelijke opvang, ter ondersteuning van ouders bij de opvoeding van hun kinderen. Hoewel er grote onderlinge verschillen bestaan tussen het aanbod en de begeleidingsmogelijkheden van de voorzieningen in de maatschappelijke opvang, proberen de auteurs in dit boek voor iedere werksoort bruikbare aanknopingspunten te bieden.

Auteurs

Anneke Becker is pedagoog en was tot augustus 1999 als hulpverlener verbonden aan Vrouwenopvang Rijnmond. Hier deed zij ruime ervaring op met de begeleiding van ouders en kinderen. Simone Peper en Andrea Heyboer zijn beiden pedagoog en werkzaam bij het NIZW voor het programma Opvoedingsondersteuning en Ontwikkelingsstimulering.

Bestellen

Opvoedingsondersteuning in de maatschappelijke opvang is geschreven door Anneke Becker, Andrea Heyboer en Simone Peper en kost f 39,50. De publicatie is te bestellen onder vermelding van ISDN 90-5050-763-8 en bestelnummer E 21613 bij NIZW Uitgeverij, Postbus 19152, 3501 DD Utrecht, telefoon (030) 230 66 07, fax (030) 230 64 91, e-mail (bestel@nizw.nl).

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie