Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Politieberichten Regio Groningen

Datum nieuwsfeit: 27-02-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Politiebericht

Korps: Groningen, plaats: Diverse 27-02-2000

Enkele resultaten Oud- en Nieuwonderzoeken/
Zondag 27 februari 2000

Enkele districten of basiseenheden hebben hun onderzoeken naar de vernielingen en andere zaken tijdens de Oud- en Nieuwviering afgesloten. Andere basiseenheden hebben deze zaken meegenomen in andere onderzoeken. Nog dagelijks komen daar zaken aan het licht. Daar waar een specifieke registratie van de Oud en Nieuwonderzoeken is bijgehouden komt het volgende naar voren.

District West: gemeenten Leek, Marum, Grootegast en Zuidhorn, Winsum en De Marne.
In totaal zijn er vijftig personen gehoord als verdachte in diverse zaken. Het gaat om jongeren, nagenoeg allemaal jongens, in de leeftijd van 14 tot 20 jaar die in hun eigen dorpen, of in sommige gevallen in een naburig dorp, de vernielingen hebben begaan. Het merendeel van de zaken zal via HALT worden afgedaan. De totale schade in de zes gemeente was ongeveer 100.000 gulden. Daar waar het mogelijk is zullen de vandalen zelf de rekening gepresenteerd krijgen. In Aduard was de groep verdachten erg groot. Daar hebben 24 jongeren bekend voor een of meerder zaken verantwoordelijk te zijn. In leens gaat het om een groep van ongeveer tien jongeren, evenals dat in leek het geval was. Een 17 en een 18-jarige knaap uit Baflo, hebben bekend een inwoner van hun dorp mishandeld te hebben voor een zedenzaak waarvoor de man ruim tien jaar gelden was veroordeeld. Ze hebben gemeend de man er nogmaals voor te moeten straffen, zonder dat daar enige aanleiding toe was.

Basiseenheid Uithuizen: gemeenten Loppersum, Ten Boer, Eemsmond en Bedum.
In Ten Boer zijn zes jeugdige verdachten aangehouden voor het vernielen van de sporthal (schade 4000 gulden). In Garrelsweer werden vijf vernielingen opgelost. Hiervoor zijn 8 (4 meerderjarig) aangehouden en verhoord. In Bedum werd voor ruim 20.000 gulden vernield. Daarvoor zijn in totaal 15 jongens aangehouden. In Warffum werden twee verdachten aangehouden voor een aantal vernielingen.
In het district Groningen/Haren zijn in totaal zestig verdachten aangehouden en verhoord voor openlijke geweldplegingen, vernielingen en brandstichtingen. Achttien daarvan komen in aanmerking voor de problemen rond de kruising Zuiderweg-Verbindingsstraat, waar voor tienduizenden guldens aan schade is toegebracht, onder andere door het veroorzaken van brand boven de voormalige apotheek. Tevens zijn er vijf aangehouden voor mishandelingen.

Inlichtingen, bureau Communicatie, 050 5995010

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie