Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Vulkaanstof uit IJsland beinvloedt atmosfeer

Datum nieuwsfeit: 27-02-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
KNMI

Het weer nader verklaard

Vulkaanstof uit IJsland

De activiteit van de Hekla vulkaan op IJsland die op 26 februari tot uitbarsting kwam en van andere vulkanen wordt niet alleen nauwlettend gevolgd door geologen, geografen en seismologen, maar ook door meteorologen. De wolk van stof en as, die de vulkaan tot een hoogte van 10 kilometer uitstoot, kan de komende tijd tot ver in Europa zijn sporen in de atmosfeer nalaten.

Zo heeft het vulkaanstof van uitbarstingen in juni 1783 op IJsland tot in Sicilië gezorgd voor opvallende verschijnselen. Vulkaanstof verraadt zich in de atmosfeer vooral kort vóór zonsopkomst en even na zonsondergang door een opmerkelijk rode kleur van de hemel. In 1783 trokken die rode zonsondergangen veel aandacht en maakten veel discussie los. Men wist toen nog niet dat die kleuren te maken hebben met stof afkomstig van vulkanen. Toevallig was het in die periode ook vaak nevelig en hing er soms een "zwavelachtige damp" over het land, die toegeschreven werd aan planten.
Tegenwoordig weten we welke verschijnselen vulkaanstof kunnen opleveren. De rode schemeringsgloed is er één van, maar ook midden op de dag is het stof soms waarneembaar. Vooral in een onbewolkte hemel met weinig vocht wordt de zon dan omringd door een meestal wazige roodbruine ring,de zogenoemde ring van Bishop. De ring van Bishop is genoemd naar zijn ontdekker, die het verschijnsel ontdekte na de uitbarsting van de Krakatau-vulkaan in 1883. De stralen van de zon veroorzaken die brede ring in de zeer kleine stofdeeltjes die de vulkaan in de atmosfeer heeft gebracht. De ring van Bishop is door ervaren waarnemers in het najaar van 1996 toen de Vatnajoekull ook actief was tot in ons land waargenomen in het vulkaanstof dat ons toen vanuit IJsland bereikte.

Wellicht is dankzij het vulkaanstof, dat nu in de atmosfeer is gekomen, de komende weken ook in Europa een opvallen rode schemeringsgloed te zien. Als de lucht vanuit IJsland wordt aangevoerd en er vallen buien dan kan ook de neerslag vulkaanstof bevatten. Buienwolken kunnen tot kilometers hoog uitgroeien en het vulkaanstof wordt dan met de neerslag uit de atmosfeer gewassen. Als er in IJsland dus nog meer vulkaanstof in de atmosfeer terechtkomt en de wind uit die hoek waait, dan kunnen we dat wellicht ook in ons land in de neerslag nog traceren.

* Volcano Show over vulkaanuitbarstingen op IJsland
* Volcano world (actuele info)

* Vulkanen en klimaat

Laatste wijziging: 27 februari 2000

Harry Geurts, PR & Voorlichting KNMI
Copyright © KNMI

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie