Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Verruiming kwijtschelden gemeentelijke belastingen Enschede

Datum nieuwsfeit: 28-02-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Enschede

RUIMERE MOGELIJKHEDEN KWIJTSCHELDING VAN GEMEENTELIJKE BELASTINGEN.

Enschede, 28 februari 2000.

De gemeente Enschede heeft dit jaar de mogelijkheden om voor kwijtschelding van gemeentelijke belastingen in aanmerking te komen opnieuw verruimd. De belangrijkste verandering is dat het netto-inkomen iets hoger mag zijn dan vorig jaar om toch voor kwijtschelding in aanmerking te komen.

De gemeente verleent kwijtschelding voor de hele aanslag onroerende-zaakbelastingen en een groot deel (2/3 deel) van de hondenbelasting voor maximaal 1 hond. Als iemand kwijtschelding voor de onroerende-zaakbelastingen heeft gekregen, dan krijgt men automatisch ook kwijtschelding voor een deel van het rioolrecht ( 103,50) en met ingang van 2000 een deel van de afvalstoffenheffing ( 100,00). Een bedrag van 203,50 wordt dan automatisch in december op de bank- of girorekening gestort.

Iemand heeft in principe recht op kwijtschelding als hij/zij moet leven van een minimuminkomen, en daarnaast:
* weinig spaargeld heeft ( minder dan 5000 gulden), * geen auto heeft of een auto heeft die minder waard is dan 5000 gulden,
* een auto nodig heeft voor het werk of vanwege invaliditeit.

Dat het de moeite waard is om kwijtschelding aan te vragen, blijkt uit het volgende rekenvoorbeeld:

Iemand krijgt een aanslag OZB 173,00
De gemeente Enschede kort de Zalmsnip - 100,00
Er moet betaald worden 73,00
Krijgt men kwijtschelding dan is, in dit voorbeeld, het voordeel: U hoeft niet te betalen 73,00
U ontvangt de Zalmsnip - 100,00
Terugbetaling deel van het Rioolrecht - 103,50
Terugbetaling deel van de Afvalstoffenheffing - 100,00 Het totale financiële voordeel is in dit voorbeeld 376,50

De gemeente Enschede voert een actief voorlichtingsbeleid om deze verruiming onder de aandacht van de Enschedese burgers te brengen. Naast het plaatsen van advertenties en uitzendingen op Radio Enschede, worden mensen die mogelijk in aanmerking komen voor kwijtschelding, rechtstreeks benaderd.
* Zo ontvangen 4000 mensen met een uitkering ( ABW en AOW) een zogenaamde negatieve aanslag, omdat zij reeds eerder voor kwijtschelding in aanmerking kwamen. Zij ontvangen wel de zogenaamde Zalmsnip.
* De bestanden van de Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling, de Belastingdienst en de Individuele Huursubsidie zijn vergeleken. Mensen die qua inkomen (max 27.000 gulden p.j.) mogelijk in aanmerking komen voor kwijtschelding, ontvangen een brief. In totaal gaat het hierbij om 6500 personen.

Aanvraagformulieren voor kwijtschelding kunnen afgehaald worden bij: * het Stadhuis, Langestraat 24,
* het buro Sociaal Raadslieden, Korte Haaksbergerstraat 5a, * de Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling, Molenplein 1, * de Servicecentra:
- Zuid, Wesselerbrinklaan 102,
- West, B.W. ter Kuilestraat 33,
- Noord, Zaanstraat 12.

Men kan ook bellen naar het Stadhuis ( 4818708 of 4818770). Dan wordt een aanvraagformulier toegezonden. Als men het formulier te ingewikkeld vindt, dan kan men telefonisch een afspraak maken (4818221), zodat hulp geboden kan worden bij het invullen.

Uiterlijk 1 mei 2000 moeten alle aanvraagformulieren binnen zijn.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie