Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Professor Engbersen over 'koppelingswet symboolwetgeving'

Datum nieuwsfeit: 29-02-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
CDA

: Nieuws : Koppelingswet symboolwetgeving

Koppelingswet symboolwetgeving

Den Haag, 29 februari 2000

Prof. Engbersen in februarinummer Christen-Democratische Verkenningen

Als je ziet hoeveel tamtam er over illegale vreemdelingen wordt gemaakt dan sta je er als onderzoeker verbaasd over hoe beperkt het vraagstuk blijkt te zijn, zegt prof.dr.Godfried Engbersen, hoogleraar Algemene Sociologie aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam en hoofdauteur van twee recent verschenen studies waarin verslag wordt gedaan van een uniek empirisch onderzoek naar illegalen in Nederland. Engbersen zegt dit in een vraaggesprek in het februarinummer van Christen-Democratische Verkenningen.

Engbersen vindt het periodiek witwassen van illegalen in Nederland daarom ook mogelijk en wenselijk: Natuurlijk moet dat wel gebeuren op basis van strenge criteria. Als men bijvoorbeeld vijf tot zes jaar in Nederland is geweest en kan aantonen een belangrijke bijdrage geleverd te hebben/te leveren aan de Nederlandse samenleving dan zou men voor erkenning in aanmerking moeten komen. Daarnaast pleit ik ervoor oog te houden voor humanitaire aspecten: bij ziekte of ouderdom. De groep die voor legalisering in aanmerking zal komen zal begrensd blijken.

Engbersen constateert een enorme discrepantie tussen de strenge en restrictieve toon die de politiek in het illegalendebat aanslaat en de grote mate van solidariteit met illegalen bij de Nederlandse burger. Engbersen zou het goed vinden wanneer de politiek oog zou krijgen voor de waardevolle kanten van deze zelfregulerende praktijk. Formele erkenning is nodig: het complement van die zelfregulering zou regularisering (witwassen) van illegalen moeten zijn, zij het onder strikte voorwaarden. Dat is ook beslist de internationale trend. De harde toon en het strenge beleid de Koppelingswet moeten voor een belangrijk deel als symboolwetgeving worden gezien voor een onoplosbaar sociaal probleem. Een fort Europa is niet goed realiseerbaar. En binnen Nederland stuit het werkelijk realiseren van een harde uitvoeringspraktijk op grenzen. Niet alleen vanwege de solidariteit in verschillende kringen. De politieke partijen willen in meerderheid geen razzias. Illegaliteit is niet strafbaar. Evenmin is er de bereidheid om honderden politie-agenten extra in te zetten om het uitzettingsbeleid daadwerkelijk gestalte te geven. Daarmee accepteert men dus dat er niet meer aanhoudingen en niet meer uitzettingen plaatsvinden.

Engbersen verwacht dat de Nederlandse bevolking voor het witwassen van illegalen wel begrip zal kunnen opbrengen als blijkt dat migranten ook een bijdrage kunnen leveren aan de samenleving. Tegen een redelijk geïntegreerde en een economische bijdrage leverende migrant hebben weinig mensen bezwaren. De bereidheid tot solidariteit moet op een goede manier worden aangesproken. Uit onderzoek van onder andere de OECD blijkt dat migratie in Europa een toenemende economische noodzaak is die steeds nijpender wordt. Met het oog op het werken aan sociale cohesie zou een goede combinatie gevonden moeten worden van welbegrepen eigenbelang en morele principes. Dat zou conflict-dempend kunnen werken. Voorwaarde is wel een goed integratiebeleid. Helaas is daarvan in Nederland nog niet echt sprake.

Informatie: Thijs Jansen, 070-3424872/7 per e-mail (jansen.wi@bureau.cda.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie