Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Sociale Zaken: aandacht voor RSI neemt in Europa toe

Datum nieuwsfeit: 29-02-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

MINISTERIE SZW

www.minszw.nl

MIN SZW: Aandacht voor RSI neemt in Europa toe

Nr. 2000/35
29 februari 2000

Aandacht voor RSI neemt in Europa toe

Behalve in Nederland neemt ook in andere Europese landen de aandacht voor Repetitive Strain Injuries (RSI) toe. In de meeste lidstaten van de Europese Unie worden voorlichtingscampagnes georganiseerd. Met de sociale partners worden op sectorniveau talrijke projecten opgezet om werkgerelateerde klachten aan nek en bovenste ledematen te voorkomen. In een klein aantal lidstaten zijn kwantitatieve doelen op RSI-gebied geformuleerd. Nederland wil het aantal RSI-klachten in verband met beeldschermwerk binnen vier jaar met tien procent verminderen.

Dit blijkt uit een eerste rapportage van de uitkomsten van een vragenlijst over RSI. Deze lijst is vorig jaar in de EU-landen uitgezet door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in samenwerking met het European Agency for Safety and Health at Work. Het Europese agentschap heeft de rapportage vandaag op 29 februari (de internationale dag tegen RSI onder de slogan: 'the only non-repetitive day of the year') gepubliceerd.
Naar aanleiding van de rapportage wil het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op 30 mei a.s. een internationale expertbijeenkomst organiseren om kennis en ervaringen op het gebied van RSI uit te wisselen.

Voor RSI-aandoeningen worden verschillende termen gehanteerd. De termen Upper Limb Disorders en Work-related Upper Limb Disorders worden het meest gebezigd. Uit de rapportage blijkt dat de meeste EU-lidstaten een toename waarnemen van werkgerelateerde aandoeningen aan de bovenste ledematen. Opmerkelijk daarbij is dat vrouwen vaker klachten blijken te hebben dan mannen. In hoeverre dit samenhangt met geslacht dan wel met het soort werk, is niet duidelijk, aldus de rapportage.

De rapportage .Repetitive Strain Injuries in the member states of the European Union: the results of an information request. is te vinden op internet: htpp://osha.EU.INT

29 feb 00 10:42

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie