Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Brief Defensie inzake aflossing hoofdkwartier KFOR

Datum nieuwsfeit: 01-03-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Defensie


_________________________________________________________________

Aflossing hoofdkwartier Kfor

01-03-2000

Ministerie van Ministerie van
Defensie Buitenlandse Zaken
Postbus 20701 Postbus 20061
2500 ES 's-Gravenhage 2500 EB 's-Gravenhage
Telefoon 070-3188188 Telefoon 070-3486486

Aan:
de Voorzitter van de
Tweede Kamer der
Staten-Generaal
Plein 2
2511 CR 's-Gravenhage

I.a.a.:
de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 22
2513 AA 's-Gravenhage

Ons nummer D 2000000607
Datum 1 maart 2000

Onderwerp
Aflossing hoofdkwartier Kfor

Mede in antwoord op de vraag van de heer Verhagen, gesteld tijdens de regeling van werkzaamheden op 1 februari jongstleden, lichten wij u met deze brief in over de aflossing van het hoofdkwartier van Kfor.

In maart en april wordt het huidige Navo-hoofdkwartier van Kfor, Landcent, afgelost door het hoofdkwartier van het Eurokorps. Hieraan ten grondslag ligt het Navo-besluit van 27 januari 2000, waarmee Nederland heeft ingestemd.

Het Eurokorps-hoofdkwartier wordt gedurende zes maanden ingezet. Het betreft het reguliere hoofdkwartier van het Eurokorps, dat bestaat uit zo´n 300 militairen uit de vijf Eurokorps-landen (Frankrijk, Duitsland, Spanje, België en Luxemburg). Het wordt aangevuld met 700 militairen, die afkomstig zijn òf uit de landen die troepen leveren aan Kfor, de zogenaamde ´national augmentees´, òf ter ondersteuning worden uitgezonden door een Navo-hoofdkwartier, de ´international augmentees´.

De Nederlandse bijdrage aan het Kfor-hoofdkwartier wordt geleidelijk verminderd en per 1 augustus 2000 geheel gestaakt, wanneer de laatste Nederlandse militairen Kosovo zullen hebben verlaten. Momenteel bedraagt de Nederlandse bijdrage aan het Kfor-hoofdkwartier ongeveer vijfenvijftig militairen, voor het grootste deel ´international augmentees´. Tot 1 augustus dient Nederland een aantal staffuncties in het Kfor-hoofdkwartier te vervullen. Er kunnen na 1 augustus nog enkele Nederlandse ´international augmentees´ in het Kfor-hoofdkwartier worden geplaatst.

Nederland levert dus niet rechtstreeks een nationale bijdrage aan het Eurokorps-hoofdkwartier van Kfor. Dit is het gevolg van het besluit de Nederlandse militaire bijdrage aan de Navo-operaties op de Balkan vanaf medio 2000 op Sfor te concentreren. Wel detacheert Nederland een verbindingsofficier bij het hoofdkwartier van het Eurokorps in Straatsburg.

De komst van het hoofdkwartier van het Eurokorps laat de commandostructuur van Kfor ongewijzigd: het wordt politiek en militair geïntegreerd in de Navo-structuren. De dagelijkse leiding van de Navo-operatie ligt de komende zes maanden bij het Eurokorps-hoofdkwartier, dat verantwoording aflegt aan SACEUR. Het neemt alle taken en plichten van Landcent over. Daartoe heeft het toegang tot dezelfde Navo-middelen waarover Landcent op dit ogenblik beschikt. De politieke leiding van Kfor blijft in handen van de Noord-Atlantische Raad, waarin alle negentien Navo-landen vertegenwoordigd zijn.

De ontplooiing van het Eurokorps-hoofdkwartier in Kosovo past in het Europese streven grotere verantwoordelijkheid te aanvaarden voor de eigen veiligheid. Het Eurokorps-hoofdkwartier wordt op zijn beurt mogelijk afgelost door een uit de twee zuidelijke Navo-hoofdkwartieren samen te stellen hoofdkwartier.

De commando-overdracht van Landcent aan het Eurokorps heeft geen gevolgen voor de samenwerking in het Duits-Nederlandse legerkorps.

De minister van Defensie
mr F.H.G. de Grave

De minister van Buitenlandse Zaken
J.J. van Aartsen

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie