Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Bibliotheek Breda wordt centrum voor kennis en cultuur

Datum nieuwsfeit: 01-03-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Breda

BLBLIOTHEEK BREDA WORDT CENTRUM VOOR KENNIS EN CULTUUR

De bibliotheek Breda wordt een centrum voor kennis en cultuur. Naast een aantal veranderingen blijft de bibliotheek natuurlijk ook gewoon boeken uitlenen. De bibliotheek gaat zijn structuur aanpassen aan het gemeentelijke districtenmodel. Per district wordt een grote bibliotheek aangewezen als districtsbibliotheek. Dit staat in het beleidsplan bibliotheek dat het college deze week vrijgegeven heeft voor consultatie. Tot 15 april kunnen betrokkenen reageren op het plan.

In het beleidsplan staat een visie op het bibliotheekwerk voor de komende tien jaar. Het bevat een aantal concrete plannen voor de eerste helft van dit decennium. De bibliotheek kiest voor het versterken van zijn traditionele functies maar gaat daarnaast een zogeheten virtuele bibliotheek ontwikkelen. Veel formulieren, naslagwerken en tijdschriften worden straks elektronisch aangeboden. Allerlei diensten kun je in de toekomst thuis via internet raadplegen. Maar wie dat zelf niet heeft kan naar de bibliotheek. In alle wijkbibliotheken komen namelijk uitgebreide internetvoorzieningen waar iedereen op kan surfen. In de centrale bibliotheek wordt zelfs een mailcentrum in het Leescafé ingericht. Daar kunnen ook toeristen terecht om even naar het thuisfront te mailen. En wie straks een boek wil bestellen dat uit Groningen moet komen, kan dat gewoon thuis doen via de computer.

Onderwijs als klant

In het beleidsplan wordt het onderwijs als belangrijke klant van de bibliotheek beschouwd. Samen met de basisscholen worden programma´s opgezet om het lezen te bevorderen. Voor het voortgezet onderwijs worden samen met het Cultuurpunt kunst- en cultuurprojecten opgezet voor het studiehuis. De bibliotheek blijft meedoen aan de verlengde schooldag met speciale leesprogramma's. Met het onderwijs wil de bibliotheek ook het concept van de multifunctionele ´Brede School' verder uitwerken. Bijvoorbeeld met een wijkgerichte bibliotheekvoorziening voor ouderen, kinderen of allochtonen.

Ontmoetingsplekken

Worden bibliotheken overbodig als alles straks in de computer zit? Volgens het beleidsplan niet, want het boek blijft en de behoefte aan informatie stijgt. De districtsbibliotheken worden ontmoetingsplekken met hoog gekwalificeerd personeel en een brede dienstverlening. Waar nodig blijven de wijkbibliotheken bestaan. De bibliotheken gaan volgens het beleidsplan zelfs langer open, bijvoorbeeld ook op zondag.

In het beleidsplan wordt indicatief aangegeven voor welke bibliotheken ook investeringen nodig zijn om de plannen waar te maken. Maar er wordt straks ook geld bespaard als gemeentelijke diensten per district in één gebouw komen. De gemeente Breda wil de bibliotheektarieven laag houden, zeker voor mensen met een Bredapas. Een gematigde tariefstijging zal echter nodig zijn.

Consultatie

Het concept beleidsplan ligt tot 15 april ter inzage en is bij iedere vestiging van de bibliotheek verkrijgbaar, alsmede bij de balie voorlichting in het Stadskantoor en de deelstadskantoren. Op donderdag
6 april om 20.00 uur is er een openbare hoorzitting in de centrale bibliotheek aan de Molenstraat. Iedereen die interesse heeft is dan welkom. Geïnteresseerden kunnen ook schriftelijk reageren bij de Bibliotheek Breda, postbus 90192, 4800 RN Breda of via e-mail: (secretariaat@bibliotheekbreda.nl).

Breda, 1 maart 2000

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie