Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Standaardmodel interactie quarks en leptonen gered

Datum nieuwsfeit: 01-03-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Standaardmodel gered

Het Standaardmodel beschrijft de interacties tussen quarks en leptonen als elektronen en positronen wel op een juiste manier. Dit blijkt uit botsingsproeven tussen quarks en positronen door natuurkundigen van het FOM-Instituut NIKHEF, samen met buitenlandse collega’s, bij het Duitse versnellercentrum DESY in Hamburg. Over de juistheid van het Standaardmodel was discussie ontstaan, nadat eerder bij DESY aanwijzingen waren gevonden dat het model de grootte van de krachten tussen positronen en quarks onderschat.

De natuurkundigen wekten deeltjesinteracties op waarbij een positron in een neutrino wordt omgezet. Zij schoten hiervoor positronen met een energie van 27,5 giga-elektronvolt en protonen met een energie van 820 giga-elektronvolt op elkaar. Het positron kan een interactie aangaan met een quark in het proton en wordt dan omgezet in een neutrino. Dit gebeurt door uitwisseling van een zogeheten W-deeltje. Dit deeltje krijgt hierbij de lading van het positron.

Deze deeltjesinteractie komt zelden voor en is bovendien moeilijk te meten. Neutrino’s hebben namelijk geen lading en sterke interacties met andere deeltjes en zijn daarom niet meetbaar. Tot nu toe waren de deeltjesinteracties nog niet waargenomen. De natuurkundigen isoleerden voor het eerst tussen tientallen miljoenen andere interacties ongeveer duizend omzettingen van een positron in een neutrino. Voor elke omzetting berekenden ze de energie van het W-deeltje. Vervolgens zetten ze het aantal plaatsgevonden interacties tegen de energie van het W-deeltje uit. Deze verdeling blijkt precies overeen te stemmen met de verdeling die het Standaardmodel voorspelt. Hieruit blijkt dat het Standaardmodel de wisselwerking tussen een quark en een lepton goed beschrijft.

Het W-deeltje is de drager van de zwakke kernkracht. De zwakke kernkracht is verantwoordelijk voor radioactief verval.

Volgens de experimentatoren weerleggen de bevindingen de nieuwe theorieën die waren ontwikkeld om de discrepantie tussen de eerdere metingen en de voorspellingen met het standaardmodel te verklaren, zoals de theorie van de supersymmetrie. In de theorie van supersymmetrie wordt verondersteld dat elk deeltje een partnerdeeltje bezit met een andere spin. Daardoor zouden er twee keer zoveel deeltjes zijn als het standaardmodel aanneemt.

Voor het aantonen van het bestaan van het W-deeltje ontving de Nederlandse natuurkundige Simon van der Meer samen met Carlo Rubbia in 1984 de Nobelprijs. In 1999 ontvingen de natuurkundigen Gerard ‘t Hooft en Martinus Veltman de Nobelprijs voor het ontwikkelen van de methode om met het Standaardmodel zinvolle berekeningen te doen. In de komende jaren zal het Standaardmodel nog nauwkeuriger worden ‘ondervraagd’ door in experimenten gebruik te maken van gepolariseerde positronen- en elektronenbundels.

Nadere informatie bij:

* drs. Ard van Sighem (AMC)

* tel. (020) 5666781, fax (020) 5669064

* e-mail (a.i.vansighem@amc.uva.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie