Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Repetities toneelproductie PENS van start

Datum nieuwsfeit: 01-03-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

PERSBERICHT

1 maart 2000

REPETITIES PENS VAN START

In de oude bollenschuur aan de Teylingerlaan te Sassenheim zijn de repetities begonnen voor de toneelproductie PENS. PENS is het nieuwste stuk van schrijfster/regisseur Judith de Rijke. Zij schreef een intrigerend familiedrama speciaal voor deze locatie. De bollenschuur is een historisch gebouw met een bijzondere uitstraling. De theatervoorstelling gaat 26 april in première.

De bollenschuur te Sassenheim werd enkele maanden geleden alleen nog bewoond door duiven. Jongeren gebruikten het gebouw als ontmoetingsplaats. Regen en wind hadden vrij toegang. In december is vormgever Andreas Freichels begonnen met het opknappen van het gebouw. Freichels kreeg het voor elkaar om het gebouw in enkele weken tijd zover wind- en waterdicht te maken dat de spelers, de dramaturge en de regisseur aan het werk konden.

De omstandigheden waaronder gewerkt wordt zijn nog steeds primitief. In de schuur is het erg koud. Er is slechts één verwarmde ruimte waar de spelers zich tussen de repetities door kunnen opwarmen. Water wordt met jerrycans bij de buren gehaald. Judith de Rijke vindt het echter erg belangrijk dat de spelers vertrouwd raken met de sfeer van het gebouw; het familiedrama PENS is immers sterk vervlochten met deze locatie.

De Sassenheimse bollenschuur is een fotogeniek gebouw. Het is een drie verdiepingen hoog, markant bouwwerk rond een vide. Het daglicht dringt via een dak van transparante golfplaten de ruimte binnen. Rond de vide zijn galerijen, waarop het drama zich zal voltrekken. Het publiek bevindt zich op de begane grond. Wegens deze bijzondere indeling van de ruimte kan per avond maar een beperkt aantal toeschouwers getuige zijn van PENS. Slechts honderd plaatsen zijn beschikbaar in de bollenschuur.

PENS vertelt de geschiedenis van een familie die eens in het bezit was van een bloeiend bollenbedrijf. Jaren geleden echter is de aarde onvruchtbaar geraakt. Toch is het gezin - vader, moeder, zoon en dochter- de in onbruik geraakte bollenschuur blijven bewonen.

Wat bindt toch deze familieleden aan die tochtige, koude plaats waar geen bol nog uit de grond komt? Hebben zij iets begraven, daar, diep onder de aarde?

De vader hoort stemmen, 's nachts. De moeder waant zich achtervolgd en zwaait driftig met haar mes. De zoon gluurt en begluurt, hij weigert nog langer te praten. En de dochter, zij stort tranen uit, eenzaam, over de droge rode aarde.

En dan… komt er een engel op bezoek.

Judith de Rijke, schrijfster en regisseur, heeft reeds drie stukken op haar naam staan: 'De Zeeuwse Paloma' (1997), 'Het Vissekind, een hoekig polderdrama' (1998) en 'Zout' (1999). Ze regisseerde onder meer bij de Toneelschuur, Het Nationale Toneel in Den Haag en bij Het Paleis in Antwerpen. Vorig seizoen regisseerde ze 'Figuranten' van Arnon Grunberg.

De rol van de vader wordt gespeeld door Jacques Commandeur. Verder zijn in PENS te zien: Annelies van der Bie, Gusta Geleijnse, Inge Paulussen en Mads Wittemans. De dramaturgie is van Judith Wendel, vormgeving van Andreas Freichels, lichtontwerp van Marc Heinz en de kostuums van Ellis op 't Landt.

PENS wordt gespeeld van 26 april (première) tot en met 27 mei 2000, van woensdag tot en met zaterdag, in de Bollenschuur aan de Teylingerlaan 70 in Sassenheim. Kaarten kosten f 25,- en zijn verkrijgbaar via de Uitlijn, 0900-0191 (75 cpm), de AUB Ticketshop in Amsterdam, de VVV Ticketpoints, Van der Lans Tabakshop in Sassenheim en op speeldagen bij de avondkassa van de Bollenschuur (19.00-20.30 uur).

PENS is het openingsproject van De Kunst van Scheppend Water, Zuid-Holland Cultuurprovincie 2000. Dit project is een initiatief van de Provincie Zuid-Holland en wordt financieel mede mogelijk gemaakt door de Provincie Zuid-Holland, Electriciteitsbedrijf Zuid-Holland en het Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland. Het evenement wordt uitgevoerd onder verantwoordelijkheid van Kunstgebouw, stichting Kunst en Cultuur Zuid-Holland.

Noot voor de redactie (

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie