Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie Universiteit Nijmegen: onderzoek naar cholesterol

Datum nieuwsfeit: 01-03-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Hieronder vindt u een overzicht van de Promoties, Oraties en Afscheidscolleges die in maart 2000 plaatsvinden aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. De academische plechtigheden worden gehouden in het Aula/Congresgebouw, Comeniuslaan 2, Nijmegen (tenzij anders vermeld). Als u meer informatie wenst over (een van) deze gebeurtenissen kunt u contact opnemen met de Dienst Communicatie van de KUN, Telefoon (024) 361 22 30 of 361 60 00.

01-03-2000 Onderzoek naar cholesterol
13:30:00 uur Mw. drs. N. de Bont
Promotie op het gebied van de Medische Wetenschappen
Titel van het proefschrift: Hypercholestolemia and inflammatory aspects involved in atherosclerosis and host defense
Promotores: Dhr. prof. dr. A.F.H. Stalenhoef
Dhr. prof. dr. J.W.M. van der Ven
Copromotor Dhr. dr. P.N.M. Demacker
Woonplaats: Nijmegen

Cholesterol wordt in de bloedbaan voornamelijk vervoerd in deeltjes die lipoproteïnen worden genoemd; verbindingen bestaande uit onder meer vetzuren en neutrale vetten en plasma-proteïnen. Men onderscheidt o.a. lage (LDL), intermediaire (IDL) en hoge (HDL) dichtheids-lipoproteïnen. Een teveel aan LDL-deeltjes in het bloed gaat over het algemeen gepaard met een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Een overmaat aan HDL-deeltjes in het bloed is juist geassocieerd met een verminderde kans daarop. Bij mensen met familiaire hypercholesterolemie hopen LDL-deeltjes en IDL-deeltjes in het bloed zich op. Bij overerving van dit defecte gen van één van de ouders hebben patiënten een twee tot drie maal verhoogd plasma cholesterolgehalte en meer kans op een hartinfarct voor hun zestigste. Wanneer men van beide ouders het defecte gen erft is het cholesterol tot wel zes keer de normale waarde en kunnen kransslagaderlijden al op jonge leeftijd optreden. Waarom zijn deze gevoeliger voor aderverkalking dan mensen met een normaal plasma cholesterolgehalte? Aangenomen wordt dat hypercholesterolemie op een of andere manier een kleine beschadiging aan de vaatwand veroorzaakt. Als gevolg daarvan wordt een ontstekingsreactie op gang gebracht die een beschermende fucntie zou moeten hebben. Naast het effect dat hypercholesterolemie heeft op de vaatwandcellen, zouden ook monocyten en lymfocyten gestimileerd kunnen worden. Verder kan het ook het verloop van een infectie beïnvloeden. Uit onderzoek blijkt onder meer dat mensen met hypocholesterolemie een toegenomen gevoeligheid zouden kunnen hebben voor bepaalde infecties.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie