Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Enschede: half miljoen voor internetexperiment Loket bouwen

Datum nieuwsfeit: 01-03-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Enschede

GEMEENTE ENSCHEDE KRIJGT HALF MILJOEN VOOR INTERNETEXPERIMENT LOKET BOUWEN EN WONEN

Enschede, 1 maart 2000

De gemeente Enschede krijgt een half miljoen gulden van staatssecretaris Remkes van VROM voor een speciaal voorbeeld-internetproject in het kader van het Loket Bouwen en Wonen (OLE 21). Dat heeft de bewindsman vandaag bekend gemaakt. Enschede mag deze subsidie in een periode van 2,5 jaar besteden. Doel van dit project is het bevorderen van een meer klantvriendelijke en geïntegreerde dienstverlening aan de burger op het gebied van bouwen en wonen: de één-loket-gedachte. Voor de voorbeeldprojecten heeft Remkes de komende drie jaar in totaal een subsidiebedrag van f 2,5 miljoen gulden beschikbaar gesteld. Er zijn in totaal tien projecten gehonoreerd.
Het Enschedese project is het enige in het oosten van Nederland. De gemeente Enschede gaat samen met makelaars en woningbouwcorporaties een volledig ingericht virtueel loket opbouwen en toegankelijk maken via het internet. Dat past heel goed binnen de uitbouw van de digitale dienstverlening van de gemeente.
Enschede is overigens een van de trekkers van het fenomeen Loket Bouwen en Wonen, dat de regering nu zo stimuleert. Dat erkent de staatssecretaris ook. Enschede staat op dit gebied als vooruitstrevend te boek. Nu al kunnen verschillende diensten via internet worden afgenomen. Voor het project dat Remkes financieel steunt wordt de ontwikkeling van het digitale gemeenteloket gecombineerd met de digitale initiatieven van de Woningstichting Ons Huis en Makelaar Post jr. Zo zal het grootste deel van het huurwoningaanbod en dat van de nieuwbouwkoopwoningen via het digitale loket toegankelijk worden gemaakt. Er zullen zoveel mogelijk diensten en producten via die weg worden afgehandeld. De gemeente Enschede neemt in deze samenwerking de voorbeeldrol op zich voor het complete digitale bouwen- en wonenloket.

Project Loket Bouwen en Wonen
De dienstverlening op het gebied van bouwen en wonen blijkt vaak te versnipperd en onvoldoende toegesneden te zijn op de vraag van de burger. Om dit te verbeteren, heeft het Ministerie van VROM vorig jaar het startsein gegeven aan het landelijk project Loket Bouwen en Wonen dat tot 2003 zal duren. De bedoeling is dat gemeenten, woningcorporaties, het Kadaster, VROM en ook commerciële partijen, zoals makelaars, vaker en beter gaan samenwerken in een gemeenschappelijk bouwen- en wonenloket. De consument kan dan op één plek terecht met al zijn vragen over bijvoorbeeld het kopen of huren van woonruimte, huursubsidie, (ver)bouwvergunningen en andere aanverwante dienstverlening.
Ook combinaties met zorgdiensten zulen tot de mogelijkheden gaan behoren.
De rol van de internettechnologie (het loket bij de burger thuis) zal met dit project verder ontwikkeld worden.
In dit project Loket Bouwen en Wonen werkt VROM nauw samen met de VNG, Aedes - vereniging van woningcorporaties-, het Kadaster, de Vereniging Eigen Huis, de Woonbond, het Nationaal Woninginstituut en met het programmabureau Overheidsloket 2000 van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Plannen
In het kader van het landelijk project Loket Bouwen en Wonen hebben gemeenten en woningcorporaties in totaal dertig projectvoorstellen ingediend. Na een eerste selectieronde bleven er 17 voorstellen over. Uiteindelijk is aan tien projecten de voorbeeldstatus toegekend. Enschede is er daar één van.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie