Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Onderzoek: roofmijt jaagt beter op kale gerbera

Datum nieuwsfeit: 01-03-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Roofmijt jaagt beter op kale gerbera

Op kale gerberaplanten zijn spintmijten makkelijker milieuvriendelijk met roofmijten te bestrijden dan op de behaarde gerbera’s. Ook laten de roofmijten zich leiden door de kaneelgeur van gerbera. Dit concluderen biologen aan de Wageningen Universiteit in een project van de NWO-Technologiestichting STW. Zij pleiten ervoor dat veredelaars bij de selectie van gerberacultivars rekening houden met de mogelijkheden voor milieuvriendelijke bestrijding van plagen. Spint is één van de belangrijkste plagen in de Nederlandse kassen. Het gebruik van pesticiden kan zo worden teruggebracht.

Spintmijten vreten het bladgroen uit plantencellen. De spintmijt is te bestrijden door de rode roofmijt Phyto-seiulus persimilis uit te zetten, die de spintmijt leegzuigt. Terwijl de mijten even groot zijn, is de roofmijt sneller.

De biologen toonden aan dat het succes van de biologische bestrijding van spint afhangt van de beharing, de geur en de resistentie van de gerberacultivar. Behaarde gerbera’s blijken voor de roofmijt een nadeliger omgeving te zijn dan voor de spintmijt. Een roofmijt loopt op een plant met 100 haren per vierkante centimeter ongeveer een millimeter per seconde; op een plant met 800 haren per vierkante centimeter een halve millimeter. Hierdoor kan de roofmijt op een behaarde gerbera twee keer zo weinig spint eten.

Bovendien blijken de roofmijten meer te worden aangetrokken door gerbera’s die naar hun zin lekker ruiken. De gerberaplanten geven een soort kaneelachtige geur af als ze door spint worden aangevreten. Zo roepen ze als het ware de hulp in van roofmijten.

De biologen toonden aan dat de ene gerberacultivar meer van de organische verbindingen (E)-b-ocimeen en linalool produceert dan de andere. De roofmijten bleken door deze cultivars sterker te worden aange-trokken. De onderzoekers menen dat de planten-veredelaars vooral deze cultivars moeten kweken. Voor een effectieve biologische bestrijding van spint moeten de roofmijten namelijk op de plantenbladeren blijven. Uit computersimulaties blijkt dat spint veel meer schade aan de bladeren aanricht als slechts een fractie van enkele procenten van de uitgezette roofmijten de plant vroegtijdig verlaat.

De biologen toonden ook aan dat de resistentie tegen spintmijten bij de verschillende cultivars van gerbera met een factor twintig kan verschillen. Op de meest resistente planten neemt een populatie van tweehonderd spintmijten binnen drie weken toe tot 1100 exemplaren, terwijl de populatie op de minst resistente plant in die tijd toeneemt tot 24000 diertjes. De onderzoekers weten nog niet waarom de ene cultivar resistenter is dan de andere. Mogelijk bevatten de bladeren van resistente cultivars gifstoffen of zijn de bladeren harder.

Nadere informatie bij:

* drs. Olga Krips (WU)

* tel. (0317) 485061 of (0317) 425658, fax (0317) 484821
* e-mail (Olga.Krips@users.ento.wau.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie