Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Natuurkundigen speuren naar kwantum Hall-supergeleiders

Datum nieuwsfeit: 01-03-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

NWO Onderzoekbericht

Natuurkundigen speuren naar kwantum Hall-supergeleiders

Het NWO-Gebied Exacte Wetenschappen heeft de natuurkundige prof. dr. Kareljan Schoutens een PIONIER-subsidie toegekend voor theoretisch onderzoek naar een nieuwe vorm van materie: de kwantum Hall-supergeleiders. De zogeheten quasi-deeltjes in deze materie vertonen volgens eerdere theoretische voorspellingen bijzonder collectief kwantumgedrag, dat nog niet eerder in de natuur gevonden is. Dit gedrag biedt in principe nieuwe mogelijkheden voor het ontwerpen van een kwantumcomputer.

In het project onderzoeken de Amsterdamse natuurkundigen elektronensystemen waarin de eigenschappen van supergeleiders en van fractionele kwantum Hall-vloeistoffen worden gecombineerd. Vorig jaar ...

Dit waren de eerste 100 woorden van de door u opgevraagde pagina uit het Nieuwsbank persberichtenarchief. Na betaling kunt u het hele persbericht lezen.
Bent u abonnee? Klik hier om uw wachtwoord op te geven.
Wilt u nu snel binnen tien minuten abonnee worden? Klik dan hier.

Klik hier om het volledige persbericht te lezen
reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie