Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

VROM: 2,5 miljoen beschikbaar voor 'Loket Bouwen en Wonen'

Datum nieuwsfeit: 02-03-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

MINISTERIE VROM

www.minvrom.nl

MIN VROM: Loket Bouwen en Wonen

Remkes stelt 2,5 miljoen beschikbaar voor voorbeeldprojecten Loket Bouwen en Wonen

Staatssecretaris Remkes van VROM heeft tien voorbeeldprojecten aangewezen die een subsidie krijgen in het kader het project Loket Bouwen en Wonen. Doel van dit project is het bevorderen van een meer klantvriendelijke en geïntegreerde dienstverlening aan de burger op het gebied van bouwen en wonen; de één-loket-formule. Voor de voorbeeldprojecten heeft Remkes de komende drie jaar in totaal een subsidiebedrag van 2,5 miljoen gulden beschikbaar gesteld. De tien uitgekozen projecten zijn: het Woonservice Centrum Groningen, het Wonenplein Amsterdam, het Woontrefpunt Maasdelta en de projecten van de gemeenten Enschede, Hoorn, Maassluis, Nijmegen, Oegstgeest, Rheden en Uden.

Project Loket Bouwen en Wonen
De dienstverlening op het gebied van bouwen en wonen is nu nog vaak versnipperd over verschillende organisaties en onvoldoende toegesneden op de vraag van de burger. Om dit te verbeteren, heeft het Ministerie van VROM vorig jaar het startsein gegeven aan het landelijke project Loket Bouwen en Wonen. De bedoeling is dat gemeenten, woningcorporaties, het Kadaster, VROM en ook commerciële partijen, zoals makelaars, vaker en beter gaan samenwerken in een gemeenschappelijk bouwen- en wonenloket. Uiteindelijk moet de consument op één plek terecht kunnen met al zijn vragen over bijvoorbeeld het kopen of huren van woonruimte, huursubsidie, (ver)bouwvergunningen en zorgdiensten. In het project speelt de ontwikkeling van internettechnolgie (het loket bij de burger thuis) een belangrijke rol.

Het project Loket Bouwen en Wonen loopt tot 2003 en maakt onderdeel uit van het programma Overheidsloket 2000. In het project werkt VROM nauw samen met de VNG, Aedes - vereniging van woningcorporaties- , het Kadaster, de Vereniging Eigen Huis, de Woonbond, het Nationaal Woninginstituut en met het programmabureau Overheidsloket 2000 van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Plannen
In het kader van het landelijke project Loket Bouwen en Wonen hebben gemeenten en woningcorporaties in totaal dertig projectvoorstellen ingediend. Uiteindelijk is aan tien projecten de voorbeeldstatus toegekend. De exacte hoogte van de toegekende subsidie per project wordt naar verwachting aan het eind van deze maand bekend gemaakt en ligt tussen de 50.000 en 200.000 gulden per jaar. Daarnaast is aan zeven andere projecten een bijzondere kennispartner-status gegeven, te weten: de gemeenten Alkmaar, Amersfoort, Deventer, Haren, Moerdijk, Tilburg en Utrecht. Zij krijgen ieder een eenmalige tegemoetkoming in de kosten.

Voorbeelden
Enkele aansprekende voorbeelden van projecten zijn:

Enschede: De gemeente Enschede gaat samen met woningcorporaties en makelaars een volledig ingericht bouwen- en wonenloket op Internet opbouwen.

Uden: De gemeente Uden heeft een methode ontwikkeld om de vraag van de klant gestructureerd te vertalen naar een op die vraag toegesneden aanbod van gemeentelijke dienstverlening. Doel van het project is dit instrument te toetsten op bruikbaarheid en waar nodig te verbeteren. Veel organisaties in het land zullen dit instrument kunnen gaan gebruiken.

Woonservice Centrum Groningen: Een samenwerkingsverband van woningcorporaties gaat de komende drie jaar een woonservicepunt opzetten waar alle dienstverlening rondom wonen en zorg en financiële vragen beschikbaar komt. Daarnaast richt de samenwerking met de gemeente zich vooral op vragen op het gebied van bouwen.

Voor meer informatie over het project Loket Bouwen en Wonen kunt u contact opnemen met:
Robbert Braak, projectleider Loket Bouwen en Wonen: (070) 339 2556

Voor vragen over het programma Overheidsloket 2000 (OL200) kunt u terecht bij:
Marcel Hoogwout, programmabureau OL 2000: (070) 306 0626 Voor actuele ontwikkelingen zie de Internet site van OL2000: www.ol2000.nl

persvoorlichting volkshuisvesting
Caroline Keulemans
070 339 39 82

Faxnummer
070 339 13 52

02 mrt 00 09:53

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie