Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

UVA: Optisch bedrog speelt voetbalgrensrechters parten

Datum nieuwsfeit: 02-03-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Vrije Universiteit Amsterdam

(veb@dienst.nl)

2000-03-02

Bewegingswetenschappers van de VU in Nature: Optisch bedrog speelt voetbalgrensrechters parten

In het voetbal zijn foutieve vlagsignalen door de grensrechter in buitenspelsituaties onvermijdelijk. Niet de ervaring of kwaliteit van de grensrechters, maar beperkingen van de visuele waarneming, leiden tot beoordelingsfouten. De positie van de grensrechter ten opzichte van spelsituaties in het veld resulteert in veel gevallen namelijk in een optische vertekening van relatieve spelerposities op zijn netvlies en - dus - tot verkeerde beoordelingen. Wat velen van ons al vermoedden is door bewegingswetenschappers van de Vrije Universiteit, via een (voetbal)veldexperiment en door analyse van videobeelden van 200

competitieduels, nu ondubbelzinnig vastgesteld. De resultaten van hun onderzoek zijn gepubliceerd in het laatste nummer (2 maart 2000) van het gezaghebbende tijdschrift Nature.

Er is sprake van (hinderlijk) buitenspel wanneer een aanvaller de bal wordt toegespeeld op het moment dat deze dichter bij de doellijn van de tegenpartij is dan alle veldspelers (dus exclusief de doelverdediger) van die tegenpartij*. De VU-wetenschappers laten zien dat de grensrechter op het moment dat de bal naar de aanvaller wordt gespeeld vaak achter de laatste verdedigers van de tegenpartij staat en dus de situatie waarneemt vanuit een hoek die een juiste inschatting erg moeilijk maakt. Dat de inschattingsfout het gevolg zou zijn van het fysieke onvermogen van de grensrechter om aangever en ontvanger van de bal tegelijkertijd te observeren (zodat de ontvanger reeds achter - in plaats van voor - de laatste verdediger loopt op het moment dat de grensrechter zijn blik heeft verplaatst van aangever naar ontvanger) wordt door de veldexperimenten ontzenuwd.


* Hierop bestaan enkele uitzonderingen.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie