Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

SP betreurt de vrijlating van Pinochet

Datum nieuwsfeit: 02-03-2000
Vindplaats van dit bericht
Vindplaats 2
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Nu de Britse minister Straw heeft besloten Pinochet als vrij man naar huis te sturen is een einde gekomen aan de hoop die werd gewekt bij zijn arrestatie. Niemand twijfelt er serieus aan dat Straw hiermee een politieke uitspraak heeft gedaan. De diplomatieke betrekkingen van Engeland en Spanje met Chili zijn blijkbaar belangrijker dan de mogelijkheid een einde te maken aan de straffeloosheid van het moorden en martelen door het regime van Pinochet. De weigering van de Spaanse regering om hoger beroep aan te tekenen tegen de beslissing van Straw onderstreept dit nog eens.

De SP fractie heeft er diverse keren bij minister Van Aartsen op aangedrongen ook een uitleveringsverzoek in te dienen. Het Folterverdrag, wat ook door Nederland is ondertekend, verplicht landen actief te zijn in het vervolgen van moordenaars als Pinochet. Volgens de minister van buitenlandse zaken had het Nederlandse OM echter geen bewijsmateriaal tegen Pinochet. Ook een jaar na ons eerste verzoek beschikte het openbaar ministerie nog niet over gegevens die een uitleveringsverzoek zouden kunnen ondersteunen. Alle getuigenissen van Chileens ballingen en vluchtelingen in Nederland ten spijt.

De SP betreurt de vrijlating van Pinochet ook omdat andere oud-dictators, bij wie de schrik om het hart sloeg toen Pinochet in 1998 in Engeland werd aangehouden, na deze uitspraak weer opgelucht kunnen ademhalen. De arrestatie, uitlevering en berechting van Pinochet had een precedent kunnen zijn. Zijn vrijlating heeft dit helaas tenietgedaan.

 

 

Meer informatie:

SP fractie, Johan van den Hout: 070-3183820

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie