Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Zalm publiceert 'Nederlandse staatsobligaties 2000'

Datum nieuwsfeit: 03-03-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

MINISTERIE FIN

www.minfin.nl

MIN FIN: 'NEDERLANDSE STAATSOBLIGATIES 2000'

PERSBERICHTNR. 00/052 Den Haag 03 maart 2000

MINISTER ZALM PUBLICEERT 'NEDERLANDSE STAATSOBLIGATIES 2000'

Minister Zalm heeft vandaag het beleidsoverzicht van het Agentschap van het Ministerie van Financiën naar de Tweede Kamer gezonden. Deze jaarlijkse publicatie bevat een uitgebreide toelichting op het financieringsbeleid en geldmarktbeleid in 2000. Evenals in vorige jaren ligt de nadruk op liquiditeit en transparantie van de markt voor Nederlandse staatsleningen.

Twee nieuwe staatsleningen met een looptijd van respectievelijk 3 jaar en 10 jaar worden in 2000 uitgebouwd tot een minimale omvang van 10 miljard euro. De in 1999 gestarte omruiloperaties worden dit jaar afgerond. Vervolgens zal een inkoopfaciliteit in het leven worden geroepen die beleggers in staat stelt de resterende kleine leningen aan de Staat te verkopen.

Schuldherstructurering
Als gevolg van de in 1999 aangevangen omruiloperaties is de staatsschuld in hoog tempo geconcentreerd in een kleiner aantal, grote leningen, met een gemiddelde omvang van 10 miljard euro. Ook internationaal gezien is de herstructurering bijzonder. Sinds juli 1999 is in totaal 34 miljard euro omgeruild. Aan het eind van dit jaar zal 80% van de schuld zijn geconcentreerd in 16 grote, liquide leningen. De omruiloperaties worden in maart 2000 afgerond.

Beleggers zal in de loop van dit jaar de mogelijkheid worden geboden om relatief kleine leningen met een volume van ten hoogste 2,5 miljard euro aan te bieden aan de Nederlandse Staat. Anders dan bij omruil vindt niet gelijktijdig herfinanciering plaats. De aanvullende financiering zal worden gebruikt om het volume en daarmee de liquiditeit van de nieuwe benchmarkleningen te vergroten. Deze terugkoopfaciliteit kan worden beschouwen als het sluitstuk van de herstructureringsoperatie.

MTS Amsterdam
Sinds september 1999 is de liquiditeit van DSL.s ook belangrijk toegenomen door de oprichting van het elektronisch handelsplatform MTS Amsterdam. Alle grote Nederlandse staatsleningen worden op MTS Amsterdam verhandeld. Op het platform zijn de Primary Dealers van Nederlandse staatsleningen actief met het continu afgeven van aan- en verkoopprijzen. Het systeem selecteert automatisch de beste prijzen, wat leidt tot een zeer kleine spreads. Naast de Primary Dealers zijn ook andere banken toegelaten tot het systeem. Op dit moment heeft MTS Amsterdam 24 deelnemers die allen kunnen handelen op de aangegeven prijzen. Het beleidsoverzicht 'Nederlandse staatsobligaties 2000' wordt gepubliceerd in de Nederlandse en in de Engelse taal. Beide versies kunnen worden ingezien of opgehaald op de internetpagina's van het Agentschap: www.dutchstate.nl

Woordvoerder: drs. S.A.E. Schrover
Telnr. 070-3427140

03 mrt 00 16:03

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie