Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

'Overheid discrimineert 13- en 14-jarigen'

Datum nieuwsfeit: 03-03-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

FNV

'Overheid discrimineert 13- en 14-jarigen'

Dat er geen minimumjeugdloon bestaat voor jongeren van 13 en 14 jaar die werken, is leeftijdsdiscriminatie. Dat zegt het Landelijk Bureau Leeftijdsdiscriminatie in antwoord op een klacht van FNV en Jongerenorganisatie CNV.

Volgens het Landelijk Bureau Leeftijdsdiscriminatie is het minimumloon ooit ingesteld om een minimum inkomensgarantie te geven aan werkenden. Dat geldt zowel voor volwassenen als jeugdigen. Hierbij verschil maken tussen enerzijds 13- en 14-jarigen en anderzijds 15 tot en met 22-jarigen, is ongerechtvaardigd, zo zegt het bureau. Maken van een dergelijk onderscheid naar leeftijd binnen de categorie jeugdigen is dus leeftijdsdiscriminatie.

Sinds 1996 mogen jongeren van 13 en 14 binnen nauw omschreven regels lichte karweitjes opknappen. De vakbeweging heeft er toen meteen op gewezen dat hierbij ook een wettelijk minimumloon hoort. Het is belangrijk dat jongeren vanaf hun eerste kennismaking met werk meteen met normale arbeidsverhoudingen te maken krijgen. In de praktijk leidt het ontbreken van een minimumloon tot lage inkomsten en willekeur in uitbetalingen. Ook wordt hierdoor van de jongste groep met de minste ervaring op de arbeidsmarkt, meer redzaamheid verwacht dan van andere groepen.

Vorig jaar hebben Jongerenorganisatie CNV en FNV nog actie gevoerd bij de Tweede Kamer. De reactie van minister De Vries was toen dat een wettelijk minimumloon voor deze groep teveel de suggestie zou wekken dat ze volwaardig aan het arbeidsproces deelnemen.

Jongerenorganisatie CNV en FNV zijn blij met de uitspraak van het Landelijk Bureau Leeftijdsdiscriminatie. Zij verwachten nu dat de minister snel een minimumloon voor de jongste werkenden zal invoeren. Daarbij hebben ze steeds bepleit het minimumloon voor 15-jarigen aan te houden. Op dit moment is dat 4,17 gulden per uur. In Nederland hebben naar schatting 120.000 13- en 14-jarigen af en toe een baantje, vooral tijdens de vakantie.

Meer informatie:

- Voorlichting Jongerenorganisatie CNV,
Marleen Scheurkogel of Lineke Maat: (030) 2913 715 of 06 53 447646
- FNV Voorlichting, Richard Gielen: (020) 5816 556 of 06 26 492693
- Landelijk Bureau Leeftijdsdiscriminatie, directeur Nel van Dijk: 06 53 984870

03 mrt 00 19:57

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie