Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie Wageningen: sleutelrol enzymen in gestresste plant

Datum nieuwsfeit: 03-03-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Wageningen Universiteit

03-03-00 GROEP ENZYMEN SPEELT SLEUTELROL IN GESTRESSTE PLANTEN tijd 16:00 uur
adres Aula, Gen. Foulkesweg 1, Wageningen onderwerp promotie ir. J.W. Ligterink titel Stress activated MAPKs in plants

promotor(en): prof.dr. T. Bisseling (moleculaire biologie) (co)promotor(en): dr. H. Hirt (University of Vienna, Oostenrijk)
informatie stafafdeling communicatie, Gert van Maanen, tel. 0317-485003

Planten staan bloot aan een groot aantal verschillende prikkels en gebruiken een breed spectrum aan signaalwegen om de juiste reactie op een prikkel te geven. Een specifieke groep enzymen - MAPKs (mitogeen geactiveerde protein kinasen) - spelen een sleutelrol in de signaaloverdracht bij gisten en dieren en er zijn aanwijzingen dat MAPKs een gelijke rol vervullen binnen planten. Wilco Ligterink onderzocht welke rol MAPKs spelen als planten aan stress worden blootgesteld. Eén van de meest ingrijpende stressfactoren voor planten is verwonding, als gevolg van een fysische beschadiging of de blootstelling aan herbivoren of ziekteverwekkers. Bij alfalfa (lucerne) kan worden aangetoond dat na verwonding MAPKs worden geactiveerd. Ook bij peterseliecellen die in contact gebracht worden met signaaleiwitten van een ziekteverwekkende schimmel wordt een breed spectrum aan verdedigingsreacties geactiveerd. De MAPKs worden na activatie verplaatst naar de celkern en verzorgen daar wellicht het aanschakelen van verdedigingsgenen. Het onderzoek levert het bewijs dat ook in planten MAPKs een rol spelen in de reactie op stressfactoren, zoals verwonding, droogte en koude. Een beter begrip van stressreacties in planten kan helpen planten te maken die beter bestand zijn tegen veranderingen in de omgeving. De resultaten werden onder meer gepubliceerd in gerenommeerde wetenschappelijke tijdschriften als Science, Nature en Plant Cell.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie