Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Presentatie onderzoek naar vermogensfondsen en bestedingen

Datum nieuwsfeit: 03-03-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Vrije Universiteit Amsterdam

(veb@dienst.nl)

Onderzoek naar vermogensfondsen in Nederland: Bestedingen en positie vermogensfondsen onderzocht

Op vrijdag 3 maart vindt van 13.30 tot 14.00 uur aan de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam de presentatie plaats van het aOnderzoek naar VermogensfondsenA. Het is voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis dat gegevens over de bestedingen van vermogensfondsen en hun rol in de Nederlandse samenleving systematisch zijn onderzocht en naar buiten worden gebracht. Het onderzoek is uitgevoerd door de VU-onderzoekers mw.drs. B. Gouwenberg en dr. Th. Schuyt in samenwerking met de Vereniging van Fondsen in Nederland (FIN).

Het onderzoek

Voor het onderzoek werden in 1999 516 fondsen aangeschreven met het verzoek een vragenlijst in te vullen. In totaal hebben 269 fondsen de vragenlijst geretourneerd (response van 52%). Tweederde van deze fondsen bleken apureA vermogensfondsen te zijn. De overige fondsen zijn geldwervende fondsen, fondsen met (alleen) een vaste stroom van inkomsten uit bijvoorbeeld loterijen en fondsen met een combinatie van bronnen van inkomsten.

Uit het onderzoek blijkt dat vermogensfondsen bij voorkeur geven amaatschappelijke en sociale doelenA en akunst en cultuurA. Een belangwekkend resultaat is bovendien dat voor het eerst een indruk van de omvang van bijdragen van fondsen, en van vermogensfondsen in het bijzonder, kan worden gegeven. De onderzoekers zullen tijdens de presentatie van het onderzoek op 3 maart deze cijfers bekendmaken.

Terwijl de meeste fondsen zichzelf een initiërende rol in de samenleving toeschrijven, blijken vermogensfondsen er eveneens aan te hechten dat zinvolle bestaande initiatieven die door anderen (met name overheden) niet langer worden gesteund, voortgezet kunnen worden. Terwijl de overheid faciliteiten creëert waar iedereen gebruik van kan maken, zijn vermogensfondsen in staat om kleinschalig en kritisch geld te geven aan doeleinden die het grote publiek minder aanspreken, of zelfs tot het geven van hulp op maat aan individuen.

De conclusie

Het onderzoek getuigt van de groeiende openheid van vermogensfondsen naar elkaar en naar de maatschappij. Juist in de tijd dat door veranderingen in de samenleving - overheidsfinanciering wordt op tal van gebieden heroverwogen - is er grote behoefte aan particulier initiatief. Dit betekent dat vermogensfondsen ook nu en in de toekomst in de Nederlandse samenleving een belangrijke rol houden.

Charitatief onderzoek aan de VU

De VU houdt zich al jaren bezig met onderzoek naar geefgedrag van de Nederlander en werkt aan de oprichting van een Centre for the Study of Philanthropy. Het aOnderzoek naar VermogensfondsenA vond plaats in het kader van het tweejaarlijks survey-onderzoek aGeven in NederlandA onder leiding van dr. Th.N.M. Schuyt. Voor meer informatie over het onderzoek Geven in Nederland kunt u terecht bij mw. B. van den Akker-Schouten, tel. (020) 444 6806, fax (020) 444 6810 en e-mail: (bim.schouten@scw.vu.nl).

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie