Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Brief Herfkens (OS) met verslag informele ontwikkelingsraad

Datum nieuwsfeit: 03-03-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Tweede Kamer der Staten Generaal


21501004.066 brief min os inzake informele ontwikkelingsraad 28-29 jan
2000

Gemaakt: 8-3-2000 tijd: 13:44


21501-04 Ontwikkelingsraad

nr. 66 Brief van de minister voor Ontwikkelingssamenwerking

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

's-Gravenhage, 3 maart 2000 2000

Ik heb de eer U onderstaand een verslag aan te bieden van de informele Ontwikkelingsraad die op 28 en 29 januari jl. onder leiding van de Portugese Staatssecretaris voor ontwikkelingssamenwerking Luis Amado in Lissabon bijeenkwam. Onderwerp van de bespreking was 'Veiligheid, Democratie en Ontwikkeling in Afrika: de rol van de Europese Unie'.

De discussie vond plaats in drie sessies over respectievelijk de rol van de EU in conflictpreventie en -management (ingeleid door de Franse Staatssecretaris van ontwikkelingssamenwerking Josselin), de rol van de EU op het gebied van bevordering van rechtstaat en democratie (ingeleid door de Zweedse Staatssecretaris van
ontwikkelingssamenwerking mw Klingvall) en tenslotte het door mijzelf ingeleide onderwerp 'political conditions for development in Africa'.

1. Conflictpreventie en conflictmanagement

Staatssecretaris Josselin gaf een uitvoerig overzicht van door Frankrijk geinitieerde of gesteunde vredesactiviteiten. De EU kon naar het oordeel van de heer Josselin een veel actievere preventieve rol spelen via steun aan 'good governance' activiteiten, steun aan sociale structuren en steun aan vredeshandhaving. De EU zou volgens de heer Josselin niet te lang aan de kant moeten blijven staan zoals bijvoorbeeld in Burundi, Congo Brazzaville en Togo het geval leek te zijn geweest.

De Europese Commissie (bij monde van Commissaris Nielson) meende dat de EU te weinig in de diepere achtergronden en oorzaken van conflicten duikt. Hij vond daarnaast dat vooral de "regional fabric" meer gesteund moet worden als stabiliserende factor.

Ik ben op twee punten ingegaan: Allereerst op de obstakels om regionale vredeshandhaving (anders dan van de Verenigde Naties) te financieren. In een coherente benadering zou binnen de 'publieke uitgaven' van Afrikaanse landen ruimte geschapen moeten worden om ook vredesaktiviteiten door Afrikaanse landen mogelijk te maken, in samenhang met diepere schuldverlichting. Dit vraagt een nauwere afstemming tussen wat in het IMF en wat in de Club van Parijs wordt afgesproken.

Daarnaast wees ik op de omstandigheid dat vredeshandhaving vooral een zaak is van lokale actoren. De buitenwereld kan helpen bij het proces, maar kan geen resultaten afdwingen. Als de politieke wil bij de lokale leiders fundamenteel ontbreekt, valt er voor de Europese Unie weinig te bereiken.

De Italiaanse Staatssecretaris van ontwikkelingssamenwerking Serri wees op het gevaar van spreiding van conflicten. Het vermijden van conflicten is een direct Europees eigenbelang.

Staatssecretaris Boutmans (Belgie) waarschuwde ervoor Afrikaanse overheden niet nodeloos te laten verzwakken. Zij vervullen een essentiële, voorwaardenscheppende, rol. De juiste balans moet worden gevonden tussen de bijdrage van de overheid en de bijdrage van de particuliere sector.


2. Rechtsstaat en democratisering

De Zweedse Staatssecretaris ging in haar inleiding in op relevante dimensies binnen een rechtsstaat zoals armoedevermindering, verdeling van macht, gender-balans en het belang van 'civil society'. Democratie omvat beduidend meer dan alleen verkiezingen. Zij constateerde dat het in teveel Afrikaanse landen maatschappelijke organisaties en media niet lukt om echt tegenwicht te bieden aan de vaak dominante uitvoerende macht.

In de discussie werd de noodzaak van een solide 'civil society' onderkend, maar met name de Europese Commissie en Italië stelden dat in Afrika niet alles wat zich 'civil society' noemt ook daadwerkelijk de maatschappij vertegenwoordigt. Als terreinen waar de EU actiever steun moet bieden werden anti-corruptie, mensenrechten, decentralisatie, capaciteits-opbouw en culturele ontwikkeling genoemd.


3. Condities voor ontwikkeling

In mijn inleiding heb ik het belang om goede 'performers' te steunen voorop gesteld. Het is in dat licht teleurstellend dat landen als bijvoorbeeld Mozambique en Mali te leiden hebben onder teruglopende ontwikkelingsfinanciering en dus hun goede beleid eigenlijk niet kunnen uitvoeren.

Daarnaast heb ik een aantal voorwaarden voor succes van steunverlening genoemd:

a) ownership van het land zelf (zowel overheid als maatsschappelijke organisaties)

b) de kwaliteit van de governance, waarbij niet intenties maar resultaten tellen. Dat betreft geen conditionaliteit: het gaat immers vooral om de mate waarin een land de bij de grote VN-conferenties (Rio, Cairo, Beijing, Kopenhagen) getekende afspraken nakomt.

c) coördinatie door het land zelf, zowel van de hulp als van de eigen publieke uitgaven. Het nieuwe Poverty Reduction Strategy Paper moet daarvoor de basis vormen. Harmonisatie van donorprocedures en ontbinding van hulp zijn hierbij essentieel.

d) coherentie van het beleid van de partners, waaronder bijvoorbeeld het beleid op het gebied van markttoegang voor ontwikkelingslanden, wapenhandel etc.

Enkele andere reacties van mijn kant, aan de hand van de door Portugal voorgestelde gesprekspunten:


* de noodzaak politieke en economische stabiliteit in Afrika te bevorderen terwille van het aantrekken van investeringen.

* de wenselijkheid dat de UNCTAD-bijeenkomst in Thailand positieve resultaten oplevert op het gebied van markttoegang voor ontwikkelingslanden.


* economische groei en armoedebestrijding moeten in Afrika samen gaan: centraal zal daarin vooral betere inkomensverdeling moeten staan.

* technische assistentie moet veel meer vraaggestuurd worden.

* de door Portugal gesuggereerde coördinatie tussen EU-partners bij de internationale financiële instellingen in Washington heb ik afgewezen, al was het maar vanwege de niet met de EU corresponderende 'constituencies'. Consistente coördinatie in de hoofdsteden is wel essentieel.

De meeste partners sloten zich bij deze inleiding aan.

Staatssecretaris Boutmans (België) wees op de moeilijkheid om in Afrika helder onderscheid te maken tussen goede en minder goede performers. Dat is een nogal grijs gebied, met alleen een aantal duidelijke negatieve uitschieters onder de 'countries at war'. Gebrek aan ontwikkeling is volgens Boutmans bijna per definitie een probleem van zwakke governance.

In de 'informal conclusions' van de Raad wordt aangegeven dat de EU zal bouwen aan een sterker 'strategisch partnerschap' met Afrika en een geïntegreerde benadering zal volgen waarin politieke, veiligheids-, economische en ontwikkelingsdimensies aan bod komen, rekening houdend met de diversiteit van Afrikaanse landen.

Als andere noodzakelijke elementen worden genoemd:


- het versterken van politieke dialoog


- het bevorderen van regionale en subregionale samenwerking en integratie


- ownership


- capaciteitsopbouw op het gebied van conflictpreventie en -beheer

- het versterken van coordinatie


- het versterken van coherentie


- steun aan democratisering


- steun aan decentralisatie


- het versterken van het functioneren van zowel overheid als maatschappelijke organisaties


- armoedebestrijding teneinde de grondoorzaken van instabiliteit en conflict effectiever aan te pakken


- beter inzicht bereiken in die grondoorzaken.
De Minister voor Ontwikkelingssamenwerking

E.L. Herfkens

Copyright Tweede Kamer der Staten Generaal

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Greenchoice weer 'Beste uit de Test' Consumentenbond
Duurzame energieleverancier Greenchoice is voor 2016 alweer beoordeeld als beste energieleverancier van Nederland. Consumentenbond vergeleek 14 energieleveranciers op klanttevredenheid, service...

Gemeente Oss gaat administratieve software ‘Op Orde’ gebruiken
De gemeente Oss heeft een contract gesloten met Op Orde, ontwikkelaar van software voor administratieve processen. Dit meldt Jeroen Lugte,...

Verzekeringsmaatschappijen beïnvloeden onbewust consument
Recentelijk heeft het de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een persbericht gepubliceerd over het gebruik van gedragswetenschappen in de marketing. Hierin...

‘Het huis waar de duivel woont’ van Goran Tribuson is verschenen
Gastarbeider Roby keert terug naar zijn geboortestreek, de buitenwijk De Gasfabriek. Hij wil er een kampioenschap in een nieuwe vechtsport...

Zorgkosten Nederland overstijgen rest van Europa
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander...

ABB Research Award ter ere van Hubertus von Grunberg voor Jef Beerten
Eerste ABB Research Award ter ere van Hubertus von Gruenberg voor dr. Jef Beerten ZUeRICH-(BUSINESS WIRE)- Dr. Jef Beerten van...

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...