Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

EU-verklaring 30 jaar verdrag niet-verspreiding kernwapens

Datum nieuwsfeit: 05-03-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Raad van de Europese Unie

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie ter gelegenheid van de 30e verjaardag van de inwerkingtreding van het Verdrag inzake de niet-verspreiding van kernwapens Press Release: Brussels (05-03-2000) - Press: 55 - Nr: 6589/00

Brussel, 5 maart 2000


6589/00 (Presse 55)

(OR. en)

P 027/00

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie
ter gelegenheid van de 30e verjaardag van de inwerkingtreding van het Verdrag

inzake de niet-verspreiding van kernwapens

Ter gelegenheid van de 30e verjaardag van het Verdrag inzake de niet-verspreiding van kernwapens, dat op 5 maart 1970 in werking is getreden, betuigt de Europese Unie nogmaals haar krachtige steun aan dit Verdrag.

Voor de Unie dient het Non-Proliferatieverdrag (NPV) een sleutelrol te spelen in het versterken van wereldwijde vrede en veiligheid en blijft het de hoeksteen van het wereldwijde non-proliferatiebestel en het fundament waar verdere kernontwapening op steunt.

De Unie juicht toe dat reeds 187 landen partij zijn bij het Verdrag, maar is toch van mening dat ondertekening door alle landen de sleutel is voor de versterking van de doelstellingen van wereldwijde non-proliferatie en ontwapening, die de kern van het beleid van de Unie vormen. Daarom roept de EU de staten die zulks nog niet hebben gedaan, op het nodige te doen om tot het NPV toe te treden.

De EU is sterk gehecht aan een beter, hoopgevender en internationaal veilig klimaat voor allen. Haar lidstaten zullen zowel collectief als individueel alles in het werk stellen om de in 2000 te houden NPV-toetsingsconferentie, die volgens de planning binnenkort in New York haar werkzaamheden aanvat, te doen slagen, en roepen alle andere staten die partij zijn bij het Verdrag op dit streven met hen te delen.

De geassocieerde landen van Midden- en Oost-Europa, de geassocieerde landen Cyprus, Malta en Turkije, en de EVA-landen die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, sluiten zich bij deze verklaring aan.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie