Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

West-Vlaanderen zet vrijwilligerswerk in de kijker

Datum nieuwsfeit: 06-03-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Provincie West-Vlaanderen

Persberichten

Provinciebestuur zet vrijwilligersweek in de kijker Brugge, 6/3/2000
Week van de Vrijwilliger van 6 tot 12 maart

Tijdens de eerste week van maart willen de Provinciale Steunpunten Vrijwilligerswerk i.s.m. het Steunpunt voor Vrijwilligerswerk Vlaanderen het vrijwilligerswerk extra aandacht geven. De week van het vrijwilligerswerk heeft dit jaar als centraal thema : jongeren en het vrijwilligerswerk gekozen.

In tal van organisaties zijn vrijwilligers de drijvende kracht achter allerlei projecten en dit in heel diverse sectoren zoals cultuur, jeugd, sport, welzijn en gezondheid, milieu en natuur. Stel je eens voor dat er geen vrijwilligerswerk meer zou zijn. Dan zouden jeugdbewegingen, culturele verenigingen, toneelverenigingen, milieuverenigingen, sportverenigingen, mensenrechtenbewegingen, solidariteitsverenigingen ophouden te bestaan.

Algemeen wordt erkend dat een maatschappij zonder vrijwilligerswerk een sociale en culturele verarming zou betekenen. Vrijwilligerswerk draagt immers bij tot het leefbaarder maken van de samenleving. Toch wordt deze erkenning nog te weinig geuit. Vrijwilligerswerk is vaak een onzichtbaar fenomeen, dat onbenoemd blijft en als vanzelfsprekend wordt beschouwd. Waardering uitdrukken voor wat vrijwilligers doen, is onmisbaar voor de motivatie van de individuele vrijwilliger én voor de plaats die het vrijwilligerswerk in de maatschappij krijgt toebedeeld. Om de week van het vrijwilligerswerk aan te kondigen werd een affiche verspreid die de bovengenoemde signalen wenst te onderbouwen.

Naar aanleiding van de Week van het Vrijwilligerswerk neemt de provincie West-Vlaanderen en het Provinciaal Steunpunt Vrijwilligerswerk West-Vlaanderen nog enkele initiatieven:


* Tijdens de week van het vrijwilligerswerk wordt de jongerenvakantiekrant 2000 voorgesteld. Hierin kunnen jongeren een aanbod vinden van ruim 250 organisaties, verspreid over heel Vlaanderen, waar ze als vrijwilliger kunnen meewerken tijdens de (zomer)vakantie. De jongeren-vakantiekrant kan gratis opgevraagd worden bij het Provinciaal Steunpunt Vrijwilligerswerk. Scholen of organisaties kunnen meerdere exemplaren opvragen. Er wordt ook een affiche verspreid om deze jongerenvakantiekrant te promoten.


* Het Provinciaal Steunpunt Vrijwilligerswerk West-Vlaanderen beschikt over een databank van organisaties die tijdens het hele jaar door op zoek zijn naar vrijwilligers. De Elvvis-databank (Elektronisch Vrijwilligers Vacature Informatie Systeem) bevat meer dan 350 vacatures van organisaties uit West-Vlaanderen. Momenteel kan de databank worden geraadpleegd in het provinciehuis Boeverbos. Vanaf april kan iedereen ook terecht in de 64 gemeentelijke bibliotheken waar de vrijwilligersvacatures uit de eigen regio in een map kunnen worden geraadpleegd. Er wordt een affiche verspreid met de boodschap : Op zoek naar vrijwilligerswerk ? Bekijk de map met vacatures in je bibliotheek.


* In het nieuw bestuursgebouw van het provinciehuis Boeverbos kan men vanaf 9 maart een promotiestand bezichtigen .


* Naar aanleiding van de week van het vrijwilligerswerk werd een initiatief uitgewerkt om leerlingen in klasverband te stimuleren om vrijwilligerswerk te verrichten. Meer dan 30 organisaties die met vrijwilligers werken uit West-Vlaanderen zijn bereid om in de klas te komen spreken over vrijwilligerswerk of bieden aan de hele klas de kans om een halve of een hele dag als vrijwilliger mee te werken binnen de organisatie. Leerkrachten die wensen ingaan op dit initiatief of organisaties die hieraan willen meewerken kunnen contact opnemen met het Provinciaal Steunpunt Vrijwilligerswerk.

Voor meer info:
Provinciaal Steunpunt Vrijwilligerswerk
Provinciehuis Boeverbos
Koning Leopold III-laan 41
8200 Sint-Andries
tel.: 050/40 35 55
fax: 050/ 40 31 07
e-mail: hedwig.dendoncker@west-vlaanderen.be of vanja.van_belleghem@west-vlaanderen.be

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie