Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Provincie Utrecht en NS maken bodem in Bilthoven schoon

Datum nieuwsfeit: 06-03-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Utrecht


Persbericht
06 maart 2000

Dit is een gezamenlijk persbericht van de Provincie Utrecht en de Stichting SBNS
Toepassing ozon bij in-situ sanering grondwaterverontreiniging PROVINCIE UTRECHT EN NS MAKEN BODEM IN BILTHOVEN SAMEN SCHOON
Op 6 maart 2000 hebben de provincie Utrecht, de Stichting Bodemsanering NS en NS Vastgoed een overeenkomst ondertekend om een grondwaterverontreiniging met gechloreerde oplosmiddelen, olie en aromaten gezamenlijk aan te pakken. De verontreiniging bevindt zich op een klein industrieterrein aan de Rembrandtlaan nabij het spoorwegemplacement van de NS in Bilthoven.

In het verleden hebben op het terrein van de NS vele bedrijfsactiviteiten plaatsgevonden. Daarnaast hebben diverse bedrijven geloosd op een aantal zinkputten. Aan de Rembrandtlaan nr. 14 heeft een ondergrondse benzinetank gelegen met een afleverpomp. Het grondwater is over een oppervlakte van ongeveer 13.500 m2 en tot een diepte van ongeveer 25 meter beneden maaiveld verontreinigd.

Saneringsmethode
De verontreinigingen kunnen niet onafhankelijk van elkaar worden aangepakt en worden daarom tegelijkertijd gesaneerd. Om deze twee verontreinigingen aan te pakken is gekozen voor de zogeheten C-spargeTM- methode. C-spargeTM is een krachtige techniek voor het ter plaatse saneren (in-situ) van bodems die verontreinigd zijn met gechloreerde oplosmiddelen, olie en aromaten. Deze methode is gebaseerd op het principe dat door de toevoeging van ozon aan het grondwater de verontreinigingen worden afgebroken.
Binnen het te saneren gebied worden verticale bronnen en filters geplaatst. De bronnen en filters worden ondergronds via leidingen verbonden met twee installaties. Via de bronnen en filters wordt de bodem geïnjecteerd met zeer fijn verdeelde belletjes lucht met ozon. Vervolgens breekt de ozon de in het grondwater opgeloste verontreiniging af.

De gekozen saneringstechniek is ontwikkeld in de Verenigde Staten, waar deze al jaren met succes wordt toegepast. In 1997 is de techniek door Mateboer Milieutechniek naar Nederland gehaald. Er lopen momenteel een aantal saneringen met goede resultaten.

De gekozen techniek betreft een in-situ methode. Er hoeft geen grond te worden ontgraven en te worden afgevoerd. De sanering wordt op de plek zelf uitgevoerd. Een groot voordeel van de gekozen saneringstechniek is tevens dat er geen grondwater zal worden onttrokken dat vervolgens bovengronds moet worden gezuiverd. Daarnaast is het energieverbruik laag.

Het systeem kan vrij eenvoudig geïnstalleerd worden. Alleen tijdens de aanleg van het systeem zullen gedurende ongeveer 1,5 maand grondwerkzaamheden worden uitgevoerd. Deze grondwerkzaamheden bestaan grotendeels uit het plaatsen van bronnen en het aanleggen van het leidingwerk naar de installaties. Na de installatie van het systeem is de overlast voor de omgeving zeer gering.

De sanering zal ongeveer 2,5 jaar in beslag nemen. Om de zaak goed te controleren worden er regelmatig monsters genomen van het grondwater. De kosten voor de sanering zijn geschat op ¦ 1,3 miljoen gulden.
(Voor informatie: Susan van Vliet,
Susan.van.Vliet@provincie-utrecht.nl 030 - 258 31 51)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie