Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Project voor jonge schoolkinderen over vrede en vrijheid

Datum nieuwsfeit: 06-03-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
PERSINFORMATIE

06-03-2000

Een brug naar morgen

`Een brug naar morgen' is een project voor jonge kinderen over vrede en vrijheid. Centraal staat het verhaal van Roodland en Geelland. Kinderen in deze landen kennen elkaar niet omdat ze door een rivier gescheiden zijn. Ze hebben over elkaar de gekste ideeen. Op een dag lukt het hen om over de stenen die hun ouders naar elkaar gegooid hebben, bij elkaar te komen. Dan blijken ze meer met elkaar overeen te hebben dan ze dachten. Vooroordelen blijken niet waar te zijn. Vijanden worden vrienden. Letterlijk en figuurlijk wordt een brug geslagen voor een betere toekomst: een brug naar morgen.

Juist voor ons waterrijke land zijn bruggen kenmerkend. Bruggen brengen mensen dichter bij elkaar. Afstanden worden kleiner en `overbrugd`. Het slaan van bruggen is een prachtige metafoor die door kinderen beleefd wordt, doordat Roodland en Geelland echt in de klas kunnen ontstaan. Door het lokaal in tweeÌn te delen werden Roodland en Geelland werkelijkheid op de testscholen. Sommige lokalen waren compleet anders ingericht en versierd met rode vruchten en gele bloemen. Op de ramen werden schilderingen aangebracht. Dwars door de klas stroomde een rivier van blauw papier. In deze sfeer bleken de kinderen zich goed te kunnen inleven. Sommige kinderen bleken zo in de rol te zitten van een Roodlander dat ze aan de juf vroegen of ze in de pauze wel met de kinderen van Geelland mochten spelen, en een Geellander die naar het toilet moest vroeg eerst of hij even door Roodland mocht.

Het verhaal is opgebouwd in fasen. Bij elke fase zijn verwerkingsvormen beschreven en worden twee bladzijden toegevoegd aan het boekje dat ieder kind maakt. Gedurende een week kan aan dit project gewerkt worden. Voor dit project is speciaal een lied gemaakt op een voor iedereen herkenbare melodie. Dit lied ondersteunt de andere activiteiten en is een steeds terugkerend element.

Een brug naar morgen, een onderwijsproject voor 4 - 8 jarigen. Het projectboek bevat een handleiding, gevarieerde werkvormen, een themalied en kopieerbare werkbladen. 52 pagina's A4 Geillustreerd. Prijs: fl. 24,95 excl. verzendkosten. Te bestellen bij de Stichting Vredeseducatie Biltsestraatweg 160 3573 PS Utrecht. Tel: 030 - 2723500 Fax: 030 - 2723563 E-mail: (vrede@xs4all.nl) Internet: www.vredeseducatie.nl

OP AANVRAAG WORDT U EEN RECENSIE-EXEMPLAAR TOEGEZONDEN

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie