Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Binnenkort weer productie van vliegtuigen in Nederland

Datum nieuwsfeit: 06-03-2000
Vindplaats van dit bericht
Vindplaats 2
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

MINISTERIE VENW

www.minvenw.nl

MIN VenW: PERSBERICHT

BINNENKORT WEER PRODUCTIE VAN VLIEGTUIGEN IN NEDERLAND

Sedert de sluiting van de Fokkerfabrieken zal over enige tijd weer in Nederland een vliegtuig worden geproduceerd. Het betreft een sportvliegtuig, dat ook als lestoestel kan worden gebruikt. De Rijksluchtvaartdienst van het ministerie van Verkeer en Waterstaat is vanwege de veiligheidsaspecten nauw bij het project betrokken. Deze dienst moet een typecertificaat van luchtwaardigheid afgeven.

Het toestel wordt Eaglet genoemd. Het is een klein tweepersoons vliegtuig, vervaardigd uit (glas)vezelversterkte kunststof en voorzien van een vast onderstel. Het betreft een initiatief van het bedrijf Euro-ENAER in Den Helder. Het is de bedoeling dat daar het toestel wordt afgebouwd en vliegklaar wordt gemaakt.

De ontwikkeling van het vliegtuig is oorspronkelijk begin negentiger jaren in Chili ter hand genomen door vliegtuigbouwer ENAER. Er zijn enkele prototypes gebouwd, maar tot typecertificatie is het nooit gekomen. Het project werd afgeblazen.
In een samenwerkingsverband met onder andere de Technische Universiteit Delft werd het bedrijf Euro-ENAER opgericht, dat de ontwerprechten heeft gekocht. De Luchtvaartinspectie van de RLD bereidt een zogeheten JAR-23 typecertificaat voor het toestel voor, zodat de Eaglet straks behalve in Nederland ook in andere Europese landen en in de Verenigde Staten op de markt kan worden gebracht.
Belangrijke delen van het vliegtuig, zoals romp, vleugels en staart worden van de ENAER-fabriek in Chili betrokken. De Luchtvaartinspectie zou in Chili het technisch en kwaliteitstoezicht op de fabricage van deze onderdelen moeten uitvoeren.
Uit praktisch oogpunt zijn onderhandelingen gevoerd met de Chileense luchtvaartautoriteiten met de bedoeling, dat dit toezicht daar namens de RLD wordt gedaan. De onderhandelingen zijn succesvol afgesloten en donderdag 2 maart is met de Chileense 'RLD' (DGAC) een overeenkomst getekend.

Robert Wester, 070 - 3517343


06 mrt 00 15:47

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie