Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Expositie Het Maastrichtien gaat op reis

Datum nieuwsfeit: 07-03-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Het Maastrichtien gaat op reis!

Datum: 7 maart 2000

Voorbereidingen voor de expositie in Roemenië

Op 13 februari bezochten de laatste bezoekers de expositie over het Maastrichtien in het Natuurhistorisch Museum Maastricht. In de dagen daarna werden nog wat technische details aangepast of verbeterd om de expositie klaar te maken voor transport naar Roemenië. Daar is de expositie vanaf 7 maart te zien in het kasteel van Hunedoara onder verantwoordelijkheid van het zustermuseum in Deva, het Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane. Maandag 28 februari vertrok een enorme vrachtwagencombinatie met ruim 7 ton aan vitrines, panelen, computers en objecten richting Roemenië. Woensdag vertrekken medewerkers van het Maastrichtse museum per vliegtuig om bij de aankomst op donderdag aanwezig te zijn en daarbij de nodige douaneformaliteiten (ruim 20 cm papier) af te handelen en de expositie op te bouwen en de officiële opening bij te wonen. Natuurlijk zijn ook de bij de expositie behorende catalogus en de met de Limburg Wide Web Award 1999 onderscheiden website in het Roemeens vertaald.

Straks in Trenton en Muscat

Het Natural History Department van het New Jersey State Museum in Trenton is de volgende halte in de reis van de internationale expositie Dinosaurs, Ammonites & Asteroids. De geplande periode (september 2000 tot januari 2001) is voor wat bezoekersaantallen betreft het topseizoen van dit museum. Aansluitend gaat de expositie naar Muscat in Oman, waar de meeste bezoekers in het eerste kwartaal van het jaar komen. Al met al zullen zo enkele honderdduizenden mensen de expositie over het naar Maastricht genoemde tijdperk, het Maastrichtien, bezoeken. Daarna staan Polen en mogelijk Frankrijk en Spanje nog op het programma.

Een nieuwe huid voor Rhabdodon

Preparateur Aart Walen, die de reconstructie van de Roemeense Rhabdodon voor de expositie maakte, heeft een tweede, verbeterde versie aangeleverd. Hij ontwierp een nieuwe techniek om de huidstructuur natuurgetrouwer weer te geven. Hij maakte daarbij gebruik van huidafdrukken van dinosauriërs en van een speciale vloeibare rubber waarmee hij de huidstructuur op de reconstructie kon “stempelen”. De verbeterde reconstructie is vanaf 7april te zien in het Hunedoara kasteel in Roemenië.

32.227 bezoekers

En weer kon het museum een record aantal bezoekers noteren. De groei van de afgelopen jaren werd ook in 1999 gerealiseerd. De laatste vijf jaren steeg het aantal bezoekers met bijna 40 % tot 32.227 in 1999! De maand augustus was de drukste maand in de geschiedenis van het museum: bijna 5.500 bezoekers passeerden de bronzen deuren om de expositie te zien. Maar de website van het museum versloeg alle records. 89.900 virtuele bezoekers downloaden 2,6 miljoen pagina’s met in totaal 15.600 Mb aan informatie.

Themanummer over het Maastrichtien

Het februari nummer van het Natuurhistorisch Maandblad is een themanummer over het Maastrichtien. Prof.dr. G.J. Boekschoten wijst daarin nog eens op het grote belang van de in 1770 gevonden resten van de Mosasaurus. Hij doet dat door te citeren uit de Katechismus der Natuur van de Zutphense predikant J.F. Martinet, een boekje dat geschreven was in het kader van de opvoeding van de kinderen van Stadhouder Willen V. Vervolgens wordt door conservator John Jagt van het museum beschreven hoe de Luikse geoloog André Dumont 150 jaar geleden kwam tot de beschrijving van zijn Système Maestrichtien, nu wereldwijd bekend als het Maastrichtien. Dr. Machalski vergelijkt vervolgens samen met Jagt de Ammonieten uit Maastricht en Kazimierz in Polen. In een rijk geïllustreerde bijdrage van Anne Schulp en Aart Walen is te lezen en te zien hoe de reconstructie van Rhabdodon tot stand kwam. Dr. Van der Ham beschrijft vervolgens de zee-egelfauna in delen van de Zuidlimburgse mergellagen. Tenslotte vat Jagt nog eens samen “wat we nu weten en wat er nog moet worden onderzocht” aan het Maastrichtien. Het themanummer is voor ƒ5,= te verkrijgen bij de receptie van het museum aan het De Bosquetplein 7.

Gezamenlijke opgravingen

In het kader van de samenwerking tussen het Maastrichtse museum en het Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane Deva in Roemenië worden mogelijkheden onderzocht voor een gezamenlijke opgraving in Hateg, waar het MCDRD al een reeks van jaren onderzoek doet in de afzettingen uit Maastrichtien. De bijdrage vanuit Limburg is dan te beschouwen als een tegenbezoek na de hulp die het Maastrichtse museum kreeg bij de opgraving van de Mosasaurus in de groeve van de ENCI.

Dinosaurs, Ammonites & Asteroids genomineerd voor de Best of the Web 2000 Award

Deze prijs wordt jaarlijks door een internationale jury uitgereikt tijdens het Museums and the Web congres, dat dit jaar van 16 tot 19 april in Minneapolis wordt gehouden. De site over het Maastrichtien is genomineerd in vijf categorieen: Education, Membership, Online Exhibition, Professional Site and Research.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie