Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

TU Eindhoven start projecten energiewinning uit biomassa

Datum nieuwsfeit: 07-03-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Technische Universiteit Eindhoven

7 maart 2000

Bliksem, denkbeelden en gevoelens

TU Eindhoven start drie projecten rond energiewinning uit biomassa

Binnen 20 jaar zal het mogelijk zijn om zo'n vier procent van de energiebehoefte van ons land te halen uit biomassa. Voordat het zover is, moet echter nog een aantal problemen uit de wereld geholpen worden.
Zo is de aanwezigheid van teer in het gas dat bij de winning uit de biomassa vrijkomt, ongewenst. Er zullen technieken ontwikkeld moeten worden om dat teer te verwijderen. Bovendien is nog onduidelijk hoe consumenten reageren op het aanbod van energie die uit biomassa gewonnen wordt. En ook is nog onbekend hoe de nieuw te ontwikkelen technologie voor het omzetten van biomassa in energie het beste op de concurrerende energiemarkt geïntroduceerd kan worden. Om deze drie onderzoeksvragen te beantwoorden start de Technische Universiteit Eindhoven (TUE) begin april met steun van een aantal externe partijen een drietal onderzoeksprojecten.

Combinatie van bèta- en gammawetenschappen
De projecten passen binnen het onderzoeksprogramma 'Energie uit biomassa' en lopen tot 2004. In totaal negen onderzoekers/assistenten in opleiding leveren hun bijdragen aan dit energieonderzoek dat ca. 4,5 miljoen gulden kost. Begin deze maand heeft NWO en Novem het energieonderzoek van de TUE gehonoreerd met bijna één miljoen gulden. De TUE is voor dit onderzoek uitgekozen omdat binnen de Eindhovense universiteit bèta- en gammawetenschappers samenwerken. Hierdoor kunnen vraagstukken op het gebied van technologische vernieuwing en van invoering van nieuwe technologie in de samenleving binnen één universiteit onderzocht worden. De coördinatie van de onderzoeks-projecten is in handen van het Centrum Technologie voor Duurzame Ontwikkeling van de TUE.

Denkbeelden en gevoelens
Een van de projecten is gericht op het vergroten van het inzicht in de reacties van consumenten op de introductie van energie uit biomassa. De nadruk ligt op de denkbeelden over en gevoelens bij het onderwerp 'energie uit biomassa'. De uitkomsten van het onderzoek zullen een rol spelen bij het ontwerpen van nieuwe energiesystemen en de manier waarop deze systemen geïntroduceerd zullen worden. Verder zullen de onderzoeksgegevens ook gebruikt worden bij het ontwerp van een duurzame reactor. Dit multidisciplinaire project staat onder leiding van prof.dr. Cees Midden, hoogleraar gedragswetenschappen bij de groep mens-techniek interactie van de faculteit Technologie Management. Er zijn twee onderzoekers in opleiding bij betrokken. Het project wordt gesteund door NWO en Novem.

Teerverwijdering met 'bliksem'
Voor het goed functioneren van een gasturbine is het essentieel dat er zich geen teer in het gas bevindt. Om teer in het gas dat ontstaat bij het omzetten van biomassa in energie te verwijderen, worden aan de TUE twee onderzoekslijnen opgezet. Binnen de faculteit Scheikundige Technologie zullen de chemische mogelijkheden onderzocht worden om het probleem te tackelen. Onderzoekers van de faculteit Elektrotechniek zullen experimenteren met de zogenaamde gepulste coronatechniek. Hierbij worden krachtige ontladingen (te vergelijken met bliksem) ingezet om de teerdeeltjes af te breken. Hierbij zijn in totaal twee onderzoekers in opleiding betrokken. Dit project wordt gesteund door het samenwerkingsverband Duurzame Energie (SDE), waarin onderzoeksinstituten, universiteiten en het energiebedrijfsleven samenwerken.

'Beschermde' introductie
Naast een aantal technische problemen vormt ook de introductie van technologie voor de productie van energie uit biomassa een probleem, gezien de hevige concurrentie met andere energieproducten. Onderzocht wordt hoe de kansen voor de nieuwe duurzame technologie kunnen worden vergroot door het creëren van beschermde marktniches. Daarbij is ook afstemming met het beleid van de overheid van groot belang. Dit project wordt uitgevoerd door de faculteit Technologie Management met steun van de provincie Noord-Brabant en energiebedrijf Essent.


_______________

Voor meer informatie:
Lex Lemmens, directeur Centrum Technologie voor Duurzame Ontwikkeling van de TUE,
telefoon 040 - 247 4463 fax 040 - 243 9475 e-mail: (a.m.c.lemmens@tue.nl)
en bij Cees van Keulen, mediavoorlichting TUE, telefoon 040 - 247 4061 e-mail: (c.t.f.v.keulen@tue.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie