Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nieuwe trams in Amsterdam gaan eind volgend jaar rijden

Datum nieuwsfeit: 08-03-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente AmsterdamNieuwe trams in Amsterdam

Het straatbeeld in Amsterdam zal vanaf eind volgend jaar een ander aanzien krijgen. De oude GVB-trams zullen dan voor een groot deel worden vervangen door comfortabele lage vloertrams, die gespoten zullen worden in de kleuren van het GVB en aan de buitenkant geen reclame meer zullen dragen. Het college van B&W heeft het GVB gemachtigd om 95 nieuwe trams te bestellen bij Siemens Nederland NV. De voertuigen kosten 3,2 miljoen gulden per stuk (3,5 miljoen gulden inclusief bouwrente). De totale order, die tot stand is gekomen na een Europese aanbestedingsprocedure, bedraagt 312 miljoen gulden. Omdat ook rekening moet worden gehouden met kosten zoals bouwrente, projectbegeleiding etc zal een totaalbedrag van 352 miljoen gulden nodig zijn. Een groot deel van dat bedrag (314 miljoen) heeft de gemeenteraad al in januari 1999 beschikbaar gesteld. Aan de gemeenteraad zal nu worden gevraagd om een aanvullend krediet van 38 miljoen. De lasten kunnen worden gedekt binnen de exploitatie van het GVB. In de gemeenteraad is bij de discussie over de kredietverlening gevraagd om na te gaan of het niet voordeliger zou zijn om een groter deel van de trams te vervangen. Daarom wordt momenteel overlegd of er op korte termijn nog 65 extra trams kunnen worden besteld. De nieuwe trams vragen minder onderhoud. Daardoor kunnen efficiencyvoordelen worden behaald. Dat zal gevolgen hebben voor zowel de remises als de Hoofd Werkplaats Tram (HWT).

De huidige tramvloot van het GVB bestaat uit 236 eenheden,118 trams zijn ouder dan 30 jaar, terwijl de economische levensduur 25 jaar is, 65 trams zijn zelfs ouder dan 35 jaar. De aankoop van nieuwe trams past in het proces van gezondmaking van het GVB. Volgens de verantwoordelijke wethouder Guusje ter Horst zal het comfort voor de trampassagier sterk toenemen en zal de aanschaf een kwaliteitsimpuls voor het openbaar vervoer in Amsterdam betekenen en een opkikker zijn voor het imago van het GVB.

Huub Winthagen 5523245

© gemeente Amsterdam - 8-03-2000

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie