Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Amsterdam gunt opdracht voor bouw containerterminal

Datum nieuwsfeit: 09-03-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

gemeentelijk havenbedrijf amsterdam
Nieuws Business Algemene informatie Toekomst haven Aankomst & vertrek
Persberichten

Amsterdam, 9 maart 2000

Amsterdam gunt opdracht voor bouw Ceres Paragon containerterminal

Het Gemeentelijk Havenbedrijf Amsterdam heeft zojuist de opdracht gegund voor de bouw van de innovatieve Ceres Paragon containerterminal. De opdracht is verleend aan een aannemerscombinatie, bestaand uit de Nederlandse bedrijven Van Oord ACZ B.V., Ooms Avenhorn Groep B.V., B.V. Aannemingsbedrijf De Klerk, Bemo Rail B.V. en GTI Zaanstad B.V.
Eind maart zullen de geselecteerde aannemers aan de slag gaan op het terrein aan de Amerikahaven. Medio 2001 zal de Ceres Paragon Terminal opgeleverd worden en volledig operationeel zijn. De totale aanneemsom van de zojuist gegunde bouwopdracht bedraagt circa ƒ 90 miljoen (EURO 41 miljoen).

Het gegunde contract betreft de aanleg van alle civiele werken, waaronder de kademuren en insteekhaven; de verharding, verlichting en omheining; de riolering, electra en overige ondergrondse infrastructuur; de spoorterminal en de kraanbanen voor de containerkranen.
Contracten voor de levering van 9 super-post-panamax containerkranen en 39 straddle carriers voor de nieuwe containerterminal zijn eerder al afgesloten.
"Met de gunning van dit bouwcontract is 90% van de investeringen voor de containerterminal nu gecommiteerd en liggen we goed op schema om medio 2001 volledig operationeel te zijn" aldus drs. Godfried C.G. van den Heuvel, Algemeen Directeur van het Gemeentelijk Havenbedrijf Amsterdam.
Terminal operator Ceres Inc. zal later dit jaar nog het contract gunnen voor de bouw van de gebouwen op de terminal.
Ceres Paragon zal de eerste containerterminal ter wereld zijn waar containerschepen, afgemeerd in een "insteekhaven", gelijktijdig over beide zijden beladen en gelost kunnen worden. Dit innovatieve concept zal de verblijftijd in de haven voor grote containerschepen met 30 - 50% bekorten. Naast de "insteekhaven" zal de terminal ook beschikken over 615 meter traditionele diepzeekade voor containerschepen. Ceres Paragon zal vanaf zee in 2,5 uur bereikbaar zijn voor de grootste containerschepen die momenteel in de vaart zijn. Voorts kenmerkt de Amsterdamse haven zich door een uitstekende bereikbaarheid over de weg, per binnenvaart en per spoor. Ceres Paragon zal bij oplevering medio 2001 een jaarlijkse doorzetcapaciteit van 600.000 containers (950.000 TEU) hebben en een oppervlakte meten van 50 hectare. Uitbreiding van de terminal kan in een latere fase eenvoudig gerealiseerd worden op aangrenzend haventerrein dat hier voor gereserveerd is.


Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie