Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

SP wil betere controle op naleving keuringswet

Datum nieuwsfeit: 09-03-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Nieuws van de Socialistische Partij


Betere controle op naleving keuringswet


09-03-2000 SP-kamerlid Jan de Wit wil een strengere controle van de overheid op de naleving van de Wet op de medische keuringen. De Wit heeft dit gevraagd naar aanleiding van een onderzoek van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam waaruit blijkt dat sommige verzekeraars mensen met een erfelijk bepaald hoog cholesterolgehalte in het bloed uitsluiten van een (levens)verzekering of een hogere premie laten betalen.

Sinds de invoering van de wet op medische keuringen blijven de meldingen komen dat werkgevers en verzekeraars deze wet niet of onvoldoende naleven en blijken aanvullende maatregelen nodig. Zo is recent uitvoering gegeven aan de motie De Wit waarin gevraagd werd om een betere naleving van de sollicitatiecode. Na overleg met de minister van SZW is de Stichting van de Arbeid gekomen met richtlijnen waarin gekozen is voor één sollicitatiecode en één landelijke klachtenvoorziening.

De Wit: `Dat is ook heel hard nodig. Steeds meer werkgevers blijken het verbod op aanstellingskeuringen te omzeilen door de vragen over gezondheid te verschuiven naar het sollicitatiegesprek. Eind vorig jaar bleek dat nog eens uit een verslag van Breed platform Verzekerden en werk.'

Ook verzekeraars blijken de wet te overtreden, zoals uit het onderzoek van het AMC blijkt. Volgens de wet mag bij het afsluiten van een levensverzekering onder de 300.000 gulden de uitkomst van een erfelijkheidsonderzoek geen rol spelen. Bij een flink aantal mensen met een erfelijk bepaald hoog cholesterolgehalte blijkt dit wel te zijn gebeurd. De Wit vindt dat er meer voorlichting en strenger toezicht moet komen. Hij vreest bovendien vanwege de uitbreiding van de mogelijkheden van genetisch onderzoek een toenemende druk van verzekeraars om informatie te verkrijgen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie