Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Vragen PvdA aan Sociale Zaken over zwangerschap en WAO

Datum nieuwsfeit: 09-03-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Partij van de Arbeid


9 maart 2000

VRAGEN VAN HET LID BUSSEMAKER (PVDA) AAN DE STAATSSECRETARISSEN VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

 

1

Bent U op de hoogte van het artikel 'Zwangerschap is geen ziekte, maar toch... ', in de Gak Krant van december 1999?

2

Is bekend hoeveel vrouwen als gevolg van ziekte of klachten tijdens de zwangerschap en tijdens het zwangerschaps- en bevallingsverlof in de WAO terecht komen?

3

Is bekend hoe in de praktijk bij beoordelingen van ziekte en arbeidsongeschiktheid wordt omgegaan met ziekte en arbeidsongeschiktheid in verband met zwangerschap en bevalling?

4

Is niet een logisch gevolg van de uitspraak van het Europese Hof van Justitie inzake het arrest Brown dat het wachtjaar voor de WAO eerst mag gaan lopen nadat het bevallingsverlof is afgelopen en is daarom de beoordeling van het Interdepartementale Commissie Europees Recht, namelijk dat het Brown-arrest geen gevolgen heeft voor de Nederlandse regelgeving, niet ongemotiveerd?

5

Kan in dat verband de conclusie van de regering dat geen sprake is van strijdigheid van de Nederlandse regelgeving met het Europese recht inzake gelijke behandeling nader worden gemotiveerd?

6

Deelt U de mening dat het VN-vrouwenverdrag voorschrijft dat bevallingsverlof moet bestaan met behoud van loon of vergelijkbare voorzieningen, zonder dat dit leidt tot verlies van vroegere werkkring, ancienniteit of toekomende sociale uitkeringen en dat het meetellen van het zwangerschaps- en bevallingsverlof in de periode voorafgaand aan de WAO-uitkering (of WAO-conforme uitkering) hier niet mee in overeenstemming is?

7

Deelt U de mening dat het meetellen van zwangerschaps- en bevallingsverlof als ziekteperiode eveneens in strijd is met artikel 26 van het Internationaal Verdrag voor Burgerlijke en Politieke rechten en artikel 14 van het EVRM, zoals al eerder vastgesteld in een brief van de Commissie Gelijke Behandeling van 11 juni 1998?

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie