Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Stappen in de Tijd in de Hortus Botanicus in Leiden

Datum nieuwsfeit: 10-03-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Terug naar de Homepage Academiegebouw

Adres en Openingstijden De Hortus en Japan De Groene Schatkamer De Collectie Excursies, Workshops Programma 2000 Verhuur Wie is Wie in de Hortus Persberichten

Persberichten

Nieuwe persberichten

Stappen in de Tijd

Persbericht van 10 maart 2000

De Hortus Botanicus Leiden, de oudste botanische tuin van Nederland beleefde in zes eeuwen al vele veranderingen. Elke eeuw voegde zijn eigen planten en gebouwen toe aan het gezicht van de Hortus. De 16e eeuw de tulp en een Renaissancetuin. De 17e eeuw de wondere wereld van exotische planten en dieren in het Ambulacrum. De 18e eeuw subtropische planten van Kaap de Goede Hoop, en de bouw van de Oranjerie. De 19e eeuw planten-uitwisseling met 's Rijks Plantentuin te Buitenzorg op Java en de bouw van de eerste moderen tropische kassen. De 20 eeuw de zorg voor het wereldwijde florale erfgoed en publiekseducatie. De 21e eeuw: De Hortus nieuwe stijl met de nieuwe subtropische Wintertuin en herinrichting van de voortuin naar een ontwerp uit 1739.

De nieuwe Wintertuin, onder architectuur van Hubert Jan Henket, en de nieuwe voortuin (MTD Buys en Van Der Vliet Landschaps-architecten) zijn vlaggedragers voor de vaart waarmee de Hortus Botanicus vooruit wil. In de wintertuin wordt het functionele behoud van een deel van de monumentale Kaapse plantencollectie gecombineerd met een nieuwe entree, hortuswinkel en brasserie. Letterlijk topstuk van deze moderne kas is de loopbrug vanwaar een prachtig uitzicht op het bladerdak van de planten binnen en buiten geboden wordt.

U bent van harte welkom eens te komen kijken. Vanaf midden april wordt de Wintertuin in gebruik genomen voor het publiek. De lijst die achter dit eerste blad volgt geeft al aan dat er veel redenen zijn om de Leidse Hortus te komen bezoeken.

Op deze website zijn actuele persberichten na te lezen. Speciale aandacht wordt gegeven aan de aktiviteiten in het kader van de 400 jaar Nederland-Japan.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met: Stans van der Veen
Hortus Botanicus Leiden
Publiek en Informatie
telefoon 071 - 527 5144
fax 071 - 527 5199
e-mail (veen@hortus.leidenuniv.nl)

Programma 2000

mensenkas.jpg (10629 bytes)

Activiteiten in de Hortus Botanicus

zaterdag/zondag 15-16 april Museumweekend - een eerste kennismaking met de Wintertuin, de nieuwe subtropische kas waarin ook de winkel, entree en Brasserie 'De Hortus' gevestigd zijn. Entree gratis. 17 april - eind oktober

Verspreid door de Hortus is een beeldententoonstelling te zien van de Japanse kunstenaar Tetsuo Harada. Zijn stenen beelden in organische vormen vertolken zijn band met de natuur en de Leidse Hortus. Harada noemt zijn werk 'Earth weaving'. Door het plaatsen van zijn beelden over de hele aardbol wil hij wereldwijd mensen en ideeën bij elkaar brengen.
zondag 7 mei

Kimonoshow door Yunko Benoist. Mevrouw Benoist legt uit hoe kimono's gedragen worden en welke accessoires gecombineerd worden. In de pauze Japanse thee en Japanse koekjes.
Aanvang 14.00 uur in de tuin of bij slecht weer in de Oranjerie. Reserveren gewenst: 071 - 5277249.
zaterdag 13 mei Plantenmarkt - Hortusvriendendag. De traditionele voorjaars-plantenmarkt waar u bijzondere éénjarigen en vaste planten kunt aankopen evenals zomer-bolgewassen.
zaterdag 10 juni Cactusbeurs in de Oranjerie georganiseerd door de Vereniging Succulenta. Er zijn planten te koop en te ruil, informatie over kweek en onderhoud van cactussen en vetplanten. Bijenmarkt op de Sterrenwachtlaan. Entree gratis. zaterdag 10 juni - zondag 2 juli Stilstaan bij het Land van Wijk en Wouden, expositie over een beeldenroute in het Groene Hart in het Tuinhuis van de Hortus.
vrijdag 16 juni - zondag 1 oktober Eén van de onderdelen van het Leidse kunstproject Voices from Japan is het Revive Time Kaki Tree Project dat in de Oranjerie wordt gepresenteerd. Dit project werd in 1996 gestart door de bekende Japanse kunstenaar Tatsuo Miyajima en bestaat uit tentoonstellingen en workshops rondom een stek van de enige Kaki-tree die de atoombom op Nagasaki heeft overleefd en vruchten bleef geven. De boom werd hierdoor een symbool voor groei, ontwikkeling en toekomst en speelt nu de hoofdrol in organische kunstprojecen die over de hele wereld plaatsvinden. Organisatie i.s.m. CBK Leiden.
zondag 11 juni Floraconcert, aanvang 14.30 uur - Leiderdorps Kamerkoor onder leiding van Peter Dijkstra. Een a capella programma met 19de en 20ste eeuwse composities geinspireerd op de natuur. Onder andere Britten's Flower Songs; Hindemith's Six Chansons; Brahms, etc. zondag 18 juni
Floraconcert, aanvang 14.30 uur - Teresa Beaman, dwarsfluit en Mary Lou Paschal, piano.
Een reis door de muziekgeschiedenis. Composities van onder andere Vivaldi, Schubert en tal van Amerikaanse componisten. zondag 25 juni
Floraconcert, aanvang 14.30 uur - Muziekproject 'De Japanse Tuin' - Integrale liederencyclus voor drie sopranen gecomponeerd door zes eigentijdse componisten. Geschreven op bekend-klassieke haiku-teksten (bijvoorbeeld Basho) en nieuw werk, in de Hortus geschreven. Uitvoerenden zijn onder andere Roberta Alexander, Gaudia Geijsen en Rachel Ann Morgan, begeleidt door pianisten Brian Masuda en Loes Ras. zondag 2 juli
Floraconcert, aanvang 14.30 uur - Duetten en liederen over bloemen en natuur door Sylvia Schlüter, alt-mezzo en een Engelse sopraan. Aan de vleugel begeleid door Elisabeth van Malden.
zaterdag 14 juli - zondag 27 augustus Symboliek in Japanse tuinen - presentatie in de Oranjerie over verborgen boodschappen in de tuinen van Japan. Grind blijkt water, een ronde platte steen de rug van een schildpad, een stapsteen een eiland.
augustus Morning Glory. Expositie in de wintertuin van 19e eeuwse historische Ipomoea-cultivars uit Japan in samenwerking met The National Museum for Japanese History. Een (levende) collectie winde-planten die nooit eerder in Europa te zien was met bloeiwijzen in bizarre vormen en kleurstellingen. 'Morning Glory' is de Engelse vertaling van het Japanse woord voor winde, 'asagao'. Asagao betekent in het Nederland 'het gezicht van de morgen' - de bloeitijd van de meeste windesoorten.
zondag 27 augustus Theeceremonie in de Oranjerie ter afsluiting van de tentoonstellingen 'Symboliek in Japanse tuinen' en 'Morning Glory'. Reserveren gewenst: 071 - 5277249.
zaterdag 2 september - zondag 17 september Sterrenzaad - Installatie in de Oranjerie van de Leidse astronoom/ kunstenaar Vincent Icke over de mogelijkheid van interstellair plantenleven en hoe deze planten er dan uitzien. Vincent Icke: 'Aardse planten hebben vormen aangenomen die ontstaan zijn door eisen die de planeet stelt: zwaartekracht, hitte en koude, droogte en vocht. Interstellaire planten die de gigantische ruimten tussen de sterren hebben gekoloniseerd zijn door de daar heersende krachten gevormd. De opgestelde werken laten astronomische waarnemingen zien van talrijke soorten interstellaire flora en zeldzame fossiele zaden die op buitenaardse planeten zijn aangetroffen.'
vrijdag 22 - zondag 24 september Japans cultureel weekend met Ikebana en Bonsai en andere Japanse kunst-uitingen georganiseerd de Nederlandse Ikebana Club, afd. Den Haag. Demonstraties en workshops. zaterdag 23 september - zondag 1 oktober Junior Museumweek: thema Reizen
zondag 8 oktober Wetenschapsdag - thema: Huis, tuin en keuken. Entree gratis.
zondag 17 december Kerstmarkt in de Wintertuin en tropische kassen.
Zondagwandelingen - Hortusverhalen op zondagmorgen Op de volgende zondagen worden er rondleidingen gegeven met een thema dat aan het seizoen verbonden is: 16 april - 14 mei - 11 juni - 9 juli
- 13 augustus - 10 september - 8 oktober - 12 november - 10 december. De start is om 12.00 uur bij de hoofdingang. Deelnamekosten zijn ƒ 10,- inclusief entree, begeleiding en koffie of thee. Bij grotere groepen aub vooraf aanmelden (071-5277249).Het Hortus Atelier
Er zullen dit jaar drie teken- en schilderworkshops gegeven worden onder deskundige leiding van Anita Walsmit Sachs en Inez Merhottein. De workshops omvatten vijf opeenvolgende woensdagen, elk in een ander seizoen, elk met een ander thema. Elke cursus begint met een rondleiding door de Hortus en uitleg over de te gebruiken techniek. De kosten per workshop zijn voor 5 hele lesdagen ƒ 325,- inclusief entree, koffie en rondleiding.
Deelname aan een workshop in dagdelen of zelfs een enkele dag is ook mogelijk.
De kosten voor een dagdeel bedragen ƒ 190,-.

Voorjaar in de Hortus 10, 17, 24 en 31 mei, 7 juni Zomer in de Hortus 23, 30 augustus en 6, 13 en 16 september Botanisch tekenen en schilderen 1, 8, 15, 22 en 29 november

Informatie over de workshops wordt gegeven door Inez Merhottein (070-3863940) en Anita Walsmit Sachs (070-3631034).De Floraconcerten
De floraconcerten vormen een jaarlijks terugkerend muzikaal evenement dat zich afspeelt in de monumentale omgeving van de Oranjerie. Zowel het publiek als de musici appreciëren de bijzondere sfeer van deze middagconcerten.

De floraconcerten bieden ruimte voor muziek uit alle tijden wat ook blijkt uit het programma-overzicht. Alle concerten beginnen om 14.30 uur. Kaarten kosten ƒ 17,50 (incl. entree). Voor reserveringen: 071-5277249.

zondag 11 juni

Leiderdorps Kamerkoor onder leiding van Peter Dijkstra. Een a capella programma met 19de en 20ste eeuwse composities geïnspireerd op de natuur. Onder andere Britten's Flower Songs; Hindemith's Six Chansons; Brahms, etc.

zondag 18 juni

Teresa Beaman, dwarsfluit en Mary Lou Paschal, piano. Een reis door de muziekgeschiedenis. Composities van onder andere Vivaldi, Schubert en tal van Amerikaanse componisten.

zondag 25 juni

Muziekproject 'De Japanse Tuin' - Integrale liederencyclus voor drie sopranen gecomponeerd door zes eigentijdse componisten. Geschreven op bekend-klassieke haiku-teksten (bijvoorbeeld Basho) en nieuw werk, in de Hortus geschreven. Uitvoerenden zijn onder andere Roberta Alexander, Gaudia Geijsen en Rachel Ann Morgan, begeleidt door pianisten Brian Masuda en Loes Ras.

zondag 2 juli

Duetten en liederen over bloemen en natuur door Sylvia Schlüter, alt-mezzo en een Engelse sopraan. Aan de vleugel begeleid door Elisabeth van Malden.Hortus Botanicus Leiden

Bezoekadres Rapenburg 73, Leiden
Postadres Postbus 9516, 2300 RA Leiden
Telefoon 071 - 527 5144
Fax 071 - 527 5199
E-mail (hortus@hortus.leidenuniv.nl)
Internet adres www.hortus.leidenuniv.nl

Open
1 maart - 1 november dagelijks 10 - 18 uur
1 november - 1 maart dagelijks m.u.v. zaterdag 10 - 16 uur Clusiustuin alleen op werkdagen geopend

Toegang
Dagkaart ƒ 8,-
Kinderen 4-12 jaar, CJP ƒ 4,-
Groepen vanaf 20 betalende pers. ƒ 4,- pp
MJK geldig
Rondleidingen op afspraak mogelijk (071-5275144)
Redacteur (Editor): Stans van der Veen
Tel. +31 (0)71 527 5144; E-mail Laatst gewijzigd (Last updated): 27 maart 2000

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...

Senioren krijgen valpreventie aan huis
Beweegcoach Steven Schildmeijer geeft ouderen in de regio Haaglanden wekelijks les in valpreventie aan huis. Dit om op een laagdrempelige...

Reisgids van alle 7.500 Nederlandse plaatsen nu in één app
Reisgidsen over Nederland gaan altijd over de bekende 2.500 steden en dorpen. Maar ons land heeft nóg 5.000 woonplaatsen, die...

Grote verschillen in Europese premies autoverzekeringen
Premies van autoverzekeringen blijven stijgen. Soms zelfs met 20 procent. Klachteninstituut Kifid vindt dit te ver gaan. Het instituut pleit...

Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren
Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren KYOTO, Japan & CAEN, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- Murata Manufacturing Co., Ltd. (TOKYO:6981) (ISIN:JP3914400001)...

Geelvinck Festival: fortepiano’s met karakter – muziek met een verhaal
De 6e editie van het Geelvinck Fortepiano Festival is met ruim 45 kamermuziekconcerten van barok tot nieuwe composities internationaal het...

Erik Akerboom, Hoofd Nederlandse Politie, geeft keynote op HostingCon
Penton’s HostingCon maakt bekend dat de hoofdcommissaris van de Nederlandse politie, de heer Erik Akerboom, op 12 oktober keynote spreker...