Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Lezing: Post-moderne filosofie als intellectueel bedrog

Datum nieuwsfeit: 10-03-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Vrije Universiteit Amsterdam

(veb@dienst.nl)

professor Jean Bricmont (Katholieke Universiteit Louvain) houdt lezing op de VU: Post-moderne filosofie als intellectueel bedrog

De fysicus Jean Bricmont (Katholieke Universiteit Louvain) zal op 10 maart aanstaande in het Wis- en Natuurkundegebouw van de Vrije Universiteit een Engelstalige lezing houden over de (zogeheten) ´Sokal-affaire´, het misbruik van wetenschappelijke terminologie en het cognitieve relativisme.

Postmoderne filosofen zijn dol op moeilijke begrippen uit de wis- en natuurkunde, maar hebben geen flauw benul van hun betekenis. Het gebruik van natuurwetenschappelijke termen in hun theorieen leidt niet zelden tot absurditeiten. Het was de Amerikaanse fysicus Alan Sokal die in 1996 de onzinnigheid van deze postmoderne kwakzalvers genadeloos blootlegde. Hij bood een bundeling van onzinnige postmoderne citaten, inclusief indrukwekkende, maar absurde voetnoten, aan bij het gezaghebbende blad Social Text. Kort nadat Social Text zijn ´artikel´ had publiceerd, maakte Sokal bekend dat het hier een parodie betrof. De school van de postmoderne filosofie had een gevoelige tik opgelopen a

Kort daarna schreef Sokal, samen met zijn Leuvense vriend en collega-fysicus Jean Bricmont een uitgebreide en kritische analyse van de natuurkundige ´inzichten´ der postmoderne filosofen. Het boek dat in 1997 in Frankrijk verscheen onder de titel ´Impostures Intellectuelles´ werd een regelrechte bestseller. De Nederlandse vertaling van het boek verscheen in januari 1999 bij uitgeverij De Geus onder de titel ´Intellectueel bedrog´.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie