Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Expositie in provinciehuis: 25 exlibris Groningae 2000

Datum nieuwsfeit: 10-03-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Groningen

Groningen, 3 maart 2000 Persbericht nr. 33

Uitnodiging aan de pers

Expositie in provinciehuis: 25 exlibris Groningae 2000

In samenwerking met uitgeverij Philip Elchers presenteert de Provincie Groningen van 10 maart t/m 7 april 2000 de tentoonstelling 25 EXLIBRIS GRONINGAE 2000.

De tentoonstelling laat exlibris zien, ontworpen door Groningse kunstenaars en grafisch vormgevers. Een exlibris (Latijn voor `uit de boeken') is een gedrukt kunstwerkje dat vóór in een boek wordt geplakt als eigendomsteken. Voor de 25 nieuw te ontwerpen exlibris werden zestien personen uitgenodigd, negen werden geselecteerd via een wedstrijd en beoordeeld door een ter zake kundige jury. De officiële opening is op donderdag 9 maart om 16.30 uur in de vide van het Provinciehuis (Sint Jansstraat 4). Mirjam de Meijer, gedeputeerde Cultuur en jurylid zal een korte inleiding geven en de tentoonstelling openen. U bent van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn.

Exlibris

Een exlibris of boekenmerk ontmoedigt diefstal van het boek en herinnert de lezer eraan het terug te geven. Gewoonlijk laten personen, die hun boeken op een meer decoratieve manier willen merken dan door er alleen hun naam in te schrijven, een exlibris ontwerpen door een kunstenaar. Voor kunstenaars vormen exlibris (meervoud is gelijk aan enkelvoud) een uitdaging om op een klein oppervlak - de prentjes zijn zelden groter dan 20 x 22 cm - een volwaardig kunstwerk te produceren. Door de eeuwen heen hebben kunstenaars van naam en faam bijdragen geleverd aan deze vorm van toegepaste kunst.

Nog altijd worden exlibris bij voorkeur uitgevoerd in ambachtelijke grafische technieken. In het huidige computertijdperk, worden moderne uitvoeringstechnieken nog nauwelijks aangewend voor exlibris-ontwerpen. Deze leemte wilde uitgeverij Philip Elchers vullen. Het moest mogelijk zijn om een reeks exlibris te ontwikkelen op basis van moderne reproductietechnieken.

Het project

Beeldend kunstenaars en grafisch vormgevers werden via twee wegen aangezocht om deel te nemen aan het project. De opdracht was om aan de hand van 25 thema's, die te maken hebben met het lezen en verzamelen van boeken, een persoonlijk exlibris te maken. Tevens moest er een mogelijkheid zijn de exlibris bruikbaar te maken voor anderen. Zestien personen, onder wie Martin Tissing, Ruud de Rode, Antje Veldstra, Henk Suurling en Klaas Huizenga, werden uitgenodigd. De overige negen ontwerpen werden verworven door middel van een wedstrijd.

Een jury bestaande uit Mirjam de Meijer (gedeputeerde Cultuur), Albert Hogeveen (commercieel directeur Boekhandel Scholtens Wristers) en Flip Ekkers (initiatiefnemer project) selecteerde de wedstrijd-ontwerpen.

Met medewerking van een grafisch ontwerpbureau werden de 25 originele kunstwerkjes vertaald in digitale documenten en in offset gedrukt. Het project zoals dat is uitgevoerd, is door het gebruik van hedendaagse uitvoeringstechnieken een nieuwe impuls voor de exlibris-kunst en uniek in Nederland.

Subsidie

De Provincie Groningen heeft eind 1998 aan het project ƒ 15.000,-- subsidie verleend. De subsidie is verleend omdat het project volgens het college van GS een impuls geeft aan de beeldende kunst en letteren in de provincie Groningen. Het project biedt tevens een overzicht van Groninger kunstenaars en is een bijdrage aan de uitstraling van het kunst- en cultuurbeleid van de Provincie Groningen.

De tentoonstelling

De tentoonstelling in het Provinciehuis toont de 25 uitgevoerde ontwerpen, alsmede de (schets)ontwerpen van 51 wedstrijd-deelnemers. Bij de tentoonstelling verschijnt een boekje met toelichtende teksten waarin de 25 exlibris met de naam van de maker - bijgeleverd in een zakje - kunnen worden geplakt. In een luxe editie zijn de exlibris al ingeplakt en gesigneerd door de makers. Tevens verschijnt een transparant plastic doosje met daarin de exlibris voor eigen gebruik. De Provincie Groningen neemt een aantal exlibris af om te gebruiken als relatiegeschenk.

De tentoonstelling wordt gehouden in de vide van het Provinciehuis, Sint Jansstraat 4, Groningen. De toegang is gratis.

Tentoonstellingsperiode: 10 maart tot en met 7 april 2000

Openingstijden: iedere werkdag van 9.00 tot 17.00 uurNoot aan de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Bestuurscontacten, Agnes Delstra, 050 - 3164324 of met Uitgeverij Philip Elchers, Grachtstraat 30, 9717 HJ Groningen, telefoon: 050 - 5775574.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie