Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Reactie OM op Blik op de Weg over alcoholcontrole

Datum nieuwsfeit: 10-03-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

OPENBAAR MINISTERIE

Reactie OM op Blik op de Weg

Het Openbaar Ministerie geeft de volgende reactie op de uitzending van het programma Blik op de Weg van 10 maart 2000:

Wie denkt dat je bij een alcoholcontrole door de mand valt als je meer dan een paar biertjes hebt gedronken, heeft over het algemeen gelijk. Maar de invloed van alcohol is bij iedereen anders. Mensen met een stevig postuur kunnen in de regel meer alcohol verwerken dan dunne mensen, mannen over het algemeen meer dan vrouwen en mensen die kort voor de controle hebben gegeten reageren ook anders dan mensen die dat niet hebben gedaan. Ook de periode waarbinnen de alcohol is genuttigd speelt een belangrijke rol. De controles op het alcoholgebruik zijn afgestemd op het gemiddelde. Er worden bovendien marges ingebouwd om onnodige discussies over grensgevallen te voorkomen. Dergelijke veilige marges zijn gebruikelijk bij dit soort controles.

De proefpersoon van Blik op de Weg komt uit de categorie mensen die lichamelijk gezien meer kunnen drinken dan rijtechnisch is verantwoord zonder dat hun alcoholpromillage boven de wettelijke grens stijgt. Door het complexe samenspel van factoren die de werking van alcohol op het lichaam beïnvloeden kan niemand er echter zeker van zijn dat hij of zij aan de veilige kant van de promillage-grens blijft bij het drinken van meer dan twee of drie biertjes.

Het Openbaar Ministerie weet dat deze veilige manier van controleren tot gevolg kan hebben dat mensen die eigenlijk teveel hebben gedronken de dans kunnen ontspringen. Zou dat voorkomen moeten worden dan zou de wettelijk toegestane promillagegrens moeten worden verlaagd naar 0,2. Voor de algehele invoering daarvan bestaat momenteel geen draagvlak.

Het Openbaar Ministerie benadrukt dat de combinatie van alcohol en autorijden een slechte is. Ook de rijprestaties van personen die lichamelijk gezien iets meer zouden kunnen verwerken dan twee tot drie biertjes lijden zeer onder alcoholgebruik. Hun inschattingsvermogen en reactiesnelheid worden aangetast. Daarmee brengen zij niet alleen zichzelf maar ook anderen onnodig in gevaar. Dat zou voldoende reden moeten zijn om alcohol-vrij te rijden.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie