Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

CBG-advies: deel zelfzorgmiddelen kan in vrije verkoop

Datum nieuwsfeit: 10-03-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van VWS

CBG-advies: deel zelfzorgmiddelen kan in vrije verkoop

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) vindt dat een aanzienlijk deel van de zelfzorgmiddelen zonder tussenkomst van de drogist (houder van een drogisterijvergunning) of apotheker kan worden verkocht.

Het CBG denkt daarbij aan producten zoals pijnstillers, hoestdranken (met uitzondering van dranken die codeïne- en dextrometorfan bevatten), verkoudheidsverlichtende middelen, anti-diarree-middelen, maagzuurmiddelen en vitamines en mineralen. Het college schrijft dit in een advies aan minister Borst. Deze geneesmiddelen mogen nu alleen door de apotheker, de apotheekhoudende huisarts of de drogist worden verkocht. Het college ziet in de vrije verkoop als voordeel dat meer verkooppunten mogelijk zijn, maar verbindt daar een aantal voorwaarden aan. Zo dient er een vergunningsysteem te komen, zodat het goed mogelijk blijft toezicht te houden op de verkoop. Vergunninghouders zouden aan bepaalde kwaliteitseisen moeten voldoen, die nog niet benoemd zijn dor het CBG. Ook moeten de regels voor de Good Distribution Practice worden aangepast en adviseert het college een gerichte voorlichtingscampagne. Deze campagne is bedoeld om het publiek te informeren over de mogelijkheden en risicos van het gebruik van geneesmiddelen, zelfs als ze in vrije verkoop zijn.
Het college meent verder dat zelfzorgmiddelen die vrij mogen woden verkocht, wel aan nadere criteria moeten voldoen. Zo moet het geneesmiddel bedoeld zijn voor een kwaal die de consument zelf kan vaststellen, er mag geen belangrijke wisselwerking met andere (genees)middelen optreden en er kan geen beïnvloeding van het reactievermogen worden verwacht. Deze laatste middelen kunnen alleen worden verkocht op plaatsen waar de consument deskundig advies kan krijgen. Het CBG wil verder een leeftijdscriterium invoeren bij de verkoop van geneesmiddelen. Daarbij denkt het college aan een leeftijd van veertien of zestien jaar, zoals die ook in de alcoholwetgeving geldt.

Het bovenstaande artikel is gepubliceerd in VWS Bulletin, nummer 3 van 10 maart 2000

Links

Het CBG-advies over verkoop zelfzorggeneesmiddelen

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie