Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Diergedragdag vrijdag 10 maart 2000

Datum nieuwsfeit: 10-03-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten


Uitnodiging voor de pers

DIERGEDRAGDAG VRIJDAG 10 MAART 2000

UV-zicht bij vogels, timing in de natuur, het karakter van koolmezen, vibrerende sluipwespen: dit zijn de onderwerpen die aan bod komen bij de lezingen op 10 maart. Daarnaast zijn er rondleidingen. Deze dag staat in het teken van diergedrag. De Nederlandse Vereniging voor Gedragsbiologie komt op bezoek bij het Nederlands Instituut voor Oecologisch Onderzoek (NIOO) in Heteren. De pers is hierbij ook van harte welkom.

In Heteren, tussen Wageningen en Arnhem, is het NIOO-Centrum voor Terrestrische Oecologie (NIOO-CTO) gevestigd. Hier staat de ecologie op het land centraal. Een van de onderzoeksgroepen werkt aan het gedrag van dieren. De onderzoekers voeren veld- en labexperimenten uit en volgen een aantal vogelpopulaties al meer dan 40 jaar. Met zulk lange-termijnonderzoek zijn ontwikkelingen en gevolgen waar te nemen. Vooral de koolmees krijgt veel aandacht: het is de 'model-soort'.

Gedragsbioloog prof. Innes Cuthill van de Universiteit van Bristol zal als gastspreker optreden. Hij heeft zijn sporen verdiend met onderzoek naar het UV-zicht van vogels en de ecologische effecten daarvan. (Zie ook:
<http://www.bio.bris.ac.uk/research/
vision/innes.htm).

Tussen de wetenschappelijke voordrachten (in het Engels) door staan de onderzoeksfaciliteiten open voor een bezoekje. Volières voor koolmezen met verschillende karakters, de klimaatkamers voor het eilegdatum-onderzoek, het moleculair-genetische laboratorium en de Nederlandse Ringcentrale (voorheen Vogeltrekstation Arnhem).

Natuurlijk is het ook mogelijk om met een spreker een eigen afspraak te maken. In het bijgevoegde programma staat bij iedere voordracht het onderwerp toegelicht.

Meer informatie bij:

 voorlichter ir. Froukje Rienks, NIOO, Postbus 1299, 3600 BG Maarssen, tel. 0294-239303 (300), fax 0294-232078, e-mail (rienks@nioo.knaw.nl)

 organisator dr. Marcel Visser, NIOO-CTO, Postbus 40, 6666 ZG Heteren, tel. 026-4791253 (111), e-mail (mvisser@cto.nioo.knaw.nl)

Laat u het even weten als u komt? Vermeld s.v.p. of u meeluncht, een eigen rondleiding wilt en eventueel of u ergens opgehaald wilt worden.

Locatie: NIOO-CTO, Boterhoeksestraat 48, Heteren, tel: 026-4791111.

Routebeschrijving:

Per auto: Vanuit Apeldoorn, Utrecht, 's Hertogenbosch (A50): afslag Heteren, bij rotonde richting Randwijk aanhouden, na ±900 m aan de rechterzijde NIOO-CTO.

Per trein/bus: NS-station Arnhem: buslijn 6 naar Heteren. Uitstaphalte Nachtegaalstraat, bij rotonde richting Randwijk, na ±900 m aan de rechterzijde NIOO-CTO.

Of via NS-station Ede-Wageningen: buslijn 83/84 (of treintaxi) naar Wageningen, belbus lijn 357 naar Heteren (uiterlijk 1 uur van tevoren bellen: 0900-8381), uitstaphalte NIOO.

Homepage NIOO: <http://www.nioo.knaw.nl

Homepage Nederlandse Vereniging voor Gedragsbiologie: <http://www.biol.rug.nl/nvg

De NVG stimuleert gedragsbiologisch wetenschappelijk onderzoek en onderwijs, draagt bij aan de verspreiding van kennis over dit vakgebied en heeft verantwoordelijkheid voor de positie van de gedragsbiologie, en haar wetenschappers, in Nederland.

Programma

Voorbeelden van diergedrag: hoe werkt het?

The proximate-ultimate interface: functional mechanisms

10.00 - 10.15 Prof. Arie van Noordwijk (NIOO):

Introductie van de werkgroep 'Populatiebiologie van Dieren' van het NIOO-CTO

10.15 - 11.00 Piet Drent (NIOO):

Functionality and heritability of coping styles in the great tit

Macho of padvinder: is karakter erfelijk bij koolmezen?

Bij steeds meer diersoorten ontdekken onderzoekers het bestaan van verschillende 'karakters'. Van de koolmees is dit ook bekend. De ene mees gedraagt zich zelfbewust en opzichtig in een nieuwe omgeving, terwijl een andere nauwgezet en voorzichtig alles verkent. Dit gedrag voorspelt heel goed hoe agressief deze twee types zijn, hoe ze voedsel zoeken, hoe ze op vijanden reageren of op onbekende voorwerpen. Soms is de ene en soms de andere strategie het succesvolst, afhankelijk van de situatie. (En hoe meer succes, hoe meer kinderen etc...). Het gedrag van een vogel is consequent: hij kan dus niet kiezen wat hij doet. Een experiment toonde aan dat de verschillende gedragsstrategieën - de twee karakters - voor een belangrijk deel door de genen worden bepaald. De sleutelvraag is nu: hoe is deze variatie ontstaan en hoe blijft deze gehandhaafd in natuurlijke populaties?

11.00 - 11.45 Felix Wäckers (NIOO):

Orientation by self-produced vibrations: how pupal parasitoids hunt for hiding hosts

Sluipwespen sporen verborgen 'gastheren' op met echolocatie

Sluipwespen zijn kleine insecten die als parasiet hun eitjes in 'gastheer'-insecten leggen. De gastheren verstoppen zich vaak goed, vooral als ze aan het verpoppen zijn. Het vinden van gastheerpoppen in bijvoorbeeld holle plantenstengels is een hele opgaaf voor de sluipwespen. Sommige sluipwespen ontdekten echolocatie als oplossing. Bij het zoeken laten ze de stengel trillen via hun antennen; het 'resultaat' vangen ze weer op via hun poten. Hiervoor bezitten de kleine dieren aparte structuren, zoals een 'vibratiereceptor'. Holle plekken (met een gastheer erin) vinden ze zo met gemak. Deze vorm van echolocatie is uniek binnen het insectenrijk en is vergelijkbaar met het gebruik van sonar door vleermuizen.

11.45 - 12.45 Rondleidingen / Posters

12.45 - 13.30 Lunch

13.30 - 14.15 Marcel Visser (NIOO):

Timing of reproduction and growth in the oak - winter moth - great tit system

Kwestie van een juiste timing: het complex van eik, wintervlinder en koolmees

De mogelijkheden voor groei en voortplanting variëren sterk door het jaar heen en dieren moeten hun timing daar op afstemmen. Het ene jaar is het andere niet en dus moeten dieren voorspellers (cues zoals temperatuur en daglengte) gebruiken. Wintervlinders leggen hun eieren al in november, maar de rupsen moeten uit het ei kruipen als de eikenbladeren uitlopen. Koolmezen moeten het eieren leggen zo uitkienen, dat hun jongen uitkomen in de periode met veel en grote rupsen. Zowel koolmezen als wintervlinders gebruiken mogelijk temperatuur bij hun timing. De huidige klimaatsverandering heeft dus gevolgen voor de synchronisatie (het gelijklopen van horloges) in het eik-wintervlinder-koolmeessysteem.

14.15 - 15.15 Prof. Innes Cuthill (University of Bristol, UK):

Ultraviolet vision in birds

UV-licht: er valt voor vogels veel (meer) te zien

Mensen kunnen UV-licht niet waarnemen, vogels wel. Maar dat is niet het enige verschil. Waar de mens drie typen 'kegeltjes' in het netvlies heeft om kleuren mee te zien, daar heeft een vogel er minstens vier. Het UV-licht zorgt zo voor een 'vierde kleurdimensie' en geeft een radicaal ander beeld, onbereikbaar voor een mens. Dit heeft gevolgen voor evolutionair-ecologisch onderzoek aan bijvoorbeeld partnerkeuze bij vogels. Het verenpak van een raaf is helemaal zo zwart niet. Voor spreeuwen en zebravinken bepaalt in ieder geval het UV-gedeelte van de kleur de aantrekkelijkheid van de partner. Onder andere met speciale came-ra's onderzoekt de Universiteit van Bristol hoe dieren kleur waarnemen. De gedragsbiologen hopen zo de 'dierensignalen' te leren en inzicht te krijgen in functie en evolutie van de verschillende manieren van kleurenwaarneming in het dierenrijk.

15.15 - 16.00 Thee / Rondleidingenreageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...

Senioren krijgen valpreventie aan huis
Beweegcoach Steven Schildmeijer geeft ouderen in de regio Haaglanden wekelijks les in valpreventie aan huis. Dit om op een laagdrempelige...

Reisgids van alle 7.500 Nederlandse plaatsen nu in één app
Reisgidsen over Nederland gaan altijd over de bekende 2.500 steden en dorpen. Maar ons land heeft nóg 5.000 woonplaatsen, die...

Grote verschillen in Europese premies autoverzekeringen
Premies van autoverzekeringen blijven stijgen. Soms zelfs met 20 procent. Klachteninstituut Kifid vindt dit te ver gaan. Het instituut pleit...

Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren
Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren KYOTO, Japan & CAEN, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- Murata Manufacturing Co., Ltd. (TOKYO:6981) (ISIN:JP3914400001)...

Geelvinck Festival: fortepiano’s met karakter – muziek met een verhaal
De 6e editie van het Geelvinck Fortepiano Festival is met ruim 45 kamermuziekconcerten van barok tot nieuwe composities internationaal het...

Erik Akerboom, Hoofd Nederlandse Politie, geeft keynote op HostingCon
Penton’s HostingCon maakt bekend dat de hoofdcommissaris van de Nederlandse politie, de heer Erik Akerboom, op 12 oktober keynote spreker...

BillerudKorsnaes Venture kondigt aandelenbelegging aan in Kezzler
BillerudKorsnaes Venture kondigt aandelenbelegging aan in toonaangevend serialisatiebedrijf Kezzler Oslo, Noorwegen-(BUSINESS WIRE)- Kezzler AS, een leider op het gebied van...