Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

SP: verkeerd zorgbed schaadt patiënten

Datum nieuwsfeit: 11-03-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Nieuws van de Socialistische Partij


Verkeerd zorgbed schaadt patiënten


11-03-2000 De SP wil dat staatssecretaris Vliegenthart met oplossingen komt voor de zogenaamde `verkeerde beddenproblematiek'. In de regio Eindhoven liggen in elk ziekenhuis gemiddeld vijftien patiënten soms maanden of nog langer te wachten op een opname in een verpleeghuis of een andere vorm van zorg. Het komt zelfs voor dat iemand langer dan een jaar in een ziekenhuis wacht. Deze mensen houden niet alleen onnodig een ziekenhuisbed bezet, maar lopen bovendien de kans op schade omdat de kans op een succesvolle revalidatie is verkleind.

SP-kamerlid Kant wil van de staatssecretaris onder andere weten hoeveel mensen in Nederland een `verkeerd bed' bezet houden, welke schade deze mensen hiervan kunnen ondervinden en wie daar verantwoordelijk voor gesteld kan worden. Ook wil Kant dat de staatssecretaris stappen onderneemt om de verkeerde beddenproblematiek snel op te lossen.
Een schrijnend voorbeeld van de `verkeerde beddenproblematiek' is mevrouw Haasewinkel die in het ziekenhuis in Enschede al meer dan een jaar wacht op een plaats in een verpleeghuis. Doordat zij niet de kans heeft gekregen om op de juiste wijze te revalideren, zal zij waarschijnlijk nooit meer lopen. `Wanneer zij nu voor de rest van haar leven aan haar rolstoel gekluisterd is, wordt hiermee duidelijk dat de zorg in Nederland faalt,' stelt Kant.

Patiënten die uitbehandeld zijn en in een ziekenhuis wachten op een plek in een verpleeghuis na een herseninfarct of een heupoperatie lopen de kans op onvoldoende revalidatie en ouderen die dementeren op onnodige achtergang. Het moet hoe dan ook voorkomen worden dat meer mensen die op een verkeerd bed liggen een zelfde lot als mevrouw Haasewinkel te wachten staat.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie