Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Wijzigingen in project herontwerp Informatie Beheer Groep

Datum nieuwsfeit: 13-03-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, directie Voorlichting
Datum: 13-03-2000
Persbericht
Nummer: 26

Wijzigingen in project herontwerp Informatie Beheer Groep

Minister Hermans wil het project herontwerp bij de Informatie Beheer Groep (IB-Groep) gewijzigd voortzetten. Aanleiding hiervoor zijn twee onderzoeken die hij heeft uit laten voeren, nadat de IB-Groep opnieuw kostenoverschrijding gemeld had. Voortzetting van het project is van belang omdat een flexibel systeem van studiefinanciering en beheersing van kosten anders niet gerealiseerd kunnen worden. Ook zouden de inmiddels bereikte resultaten tenietgedaan worden en zou uitvoering van reguliere taken in gevaar kunnen komen. De projectaanpak en de sturing van het herontwerp moeten gewijzigd worden. De IB-Groep zal dit uitwerken in een stappenplan. Dit schrijft de minister van Onderwijs Cultuur en Wetenschappen in een brief aan de Tweede Kamer over het herontwerp van de IB-Groep.

Het herontwerp van de IB-Groep bestaat uit drie grote veranderingstrajecten. Dit zijn de invoering van integrale klantenafhandeling, de reorganisatie en de nieuwbouw van het systeem voor studiefinanciering. De eerste twee trajecten zijn bijna klaar. De problemen met het herontwerp hebben betrekking op het derde traject, de vernieuwing van het systeem.

De IB-Groep zal de projectaanpak zowel technisch als organisatorisch verbeteren. Tegelijkertijd moet het systeem getest worden. Dit zijn de onderdelen van de consolidatiefase, die zes tot negen maanden in beslag neemt. Deze fase wordt eind 2000 geëvalueerd. De evaluatie moet duidelijkheid geven over kwaliteit, beheersbaarheid, benodigde tijd en kosten. Pas dan kan gestart worden met een gefaseerde nieuwbouw van het nieuwe systeem voor studiefinanciering.

De minister wil met de Raad van Toezicht van de IB-Groep afspraken maken over de aansturing en het toezicht van het project voor de toekomst. Nu het project in een nieuwe fase is aangeland kunnen de verantwoordelijkheden en bevoegdheden anders worden ingevuld. De IB-Groep stemt in met de gewijzigde aanpak.

De IB-Groep kampte vorig jaar ook met problemen rond het herontwerp. Hiervoor is toen onder een aantal randvoorwaarden extra geld beschikbaar gesteld. Voor het herontwerp is in totaal 185 miljoen beschikbaar. Hiervan is 62 miljoen nog niet besteed. Op dit moment stelt Hermans geen extra geld beschikbaar voor het project herontwerp. De minister wil eerst de nieuwe plannen zien met de verwachte resultaten en een onderbouwing van de kosten.

De huidige bijsturing heeft geen gevolg voor de uitvoering van de voorgestelde wijzigingen in de Wet Studiefinanciering en de Wet Tegemoetkoming Studiekosten. Deze trajecten kunnen ongehinderd doorgang vinden.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie